Serie

Skribent

Alexander Kardelo

21 november 2021 | 09:00

"The Wheel of Time" hyllas och hånas av tittarna

En del är imponerade, andra besvikna. Amazons påkostade fantasyserie baserad på "Sagan om drakens återkomst" har just haft premiär - så tyckte våra läsare.
Amazon sparar inte på krutet eller budgeten när de vill sätta nästa stora fantasyserie på (Järn)tronen. Med en budget som sägs ligga på 10 miljoner per avsnitt omvandlar de Robert Jordans episka "Sagan om drakens återkomst" till en av höstens mest efterlängtade serier.

Efter de tre första avsnitten råder dock delade meningar bland tittarna. Många är positiva till vad de fått se, andra är förvirrade av fantasyvärlden och en del rent ut besvikna. Det verkar vara en stark fördel att ha läst böckerna om man ska ge sig på "The Wheel of Time"... och kanske också att dra ned förväntningarna ett snäpp - en ny "Game of Thrones" föds inte över en natt.

Läs vidare för några av MovieZine-läsarnas kommentarer från Facebook:
 
 

"Det kommer bli episkt!"

 
"Grymt bra. Komnmer bli episkt. Thom Merillin var helt perfekt. Enda negativa jag har att säga är att det var aningen för mycket "digital perfektion" i hur videokvaliteten såg ut, vilket gav lite onaturlig look." - Mattias A.

"Är än så länge mycket impad. Jag läste och älskade böckerna när det begav sig och tycker än så länge att det är en rimligt trogen och väldigt lyckad anpassning till serie-formatet." - David O.

"Jag tycker den är riktigt bra. När jag hörde den skulle komma som serie läste jag alla 15 böcker och jag tycker den i alla viktiga punkter följer böckerna mycket bra. Det är en enorm bokserie, mycket större än något annat som filmats och mycket måste bort. Jag tycker de gjort ett mycket bra jobb. Inte 10, men säg 8 i betyg." - David R.

"Jag är mycket nöjd, kollar tredje avsnittet nu. Kanonbra serie" - Daniel E.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Bra kan bli bättre"

 
"Runt en 7:a av 10 hittills. CGI:n och ljussättningen i CGI-scenerna skriker lågbudget i många scener vilket drar ner serien en aning då det bryter inlevelsen. Får de till de bitarna har de en bra bas att bygga vidare på." - Jonas W.

"Tyckte att den var bra. Tonåringarna med. Var mest orolig för att maken skulle bli för besviken, men han tyckte den var helt okej med. När han satt där som nån slags entusiastisk kommentator" - Sandra S.

"Tycker hittills att det är en bra serie men saknar vissa smådetaljer (En händelse i t.ex Shadar Logoth) MEN, Det är svårt att översätta allt i serieformat." - Fred S.

"Mindre nöjd får jag säga. Rätt rejäla ändringar på huvudkaraktärernas bakgrund/hur de är jämfört med böckerna." - Kevin H.
 
 

"Är minst sagt besviken"

 
"Känns billigt, ser ofta billigt ut med." - Mathias N.

"Bara sett ett avsnitt, just nu ger den lite cw-känsla med tonåringar som jagar monster, alla är nyduschade och sköter tvätten och tabdhygien exemplariskt." - Erik B.

"Sämsta jag sett med tanken på budgeten. Handlingen går alldeles för fort fram och får ingen genuin känsla." - Alexander F.

"Såg första avsnittet igår. Det vore ju fint om de kunde följa böckerna mer än till namnet och vad karaktärerna heter. Jag förstår absolut att det blir en del förändringar när det ska översättas från bok till serie men nu har de tydligen baserat serien på ett bokreferat från en femteklassare med dåligt minne. Jag är besviken. Minst sagt." - Nathalie H.
 
 

Var finns "The Wheel of Time" att streama?

 
"The Wheel of Time" är en Amazon-produktion och har släppts på streamingtjänsten Amazon Prime Video. I Sverige visas den under titeln "Sagan om drakens återkomst", precis som Robert Jordans bokserie. Just nu finns tre avsnitt ute, och ett nytt släpps varje fredag fram till julafton då säsongsfinalen sänds. Den första säsongen består av 8 avsnitt.
 
Seriens skapare Rafe Judkins har planer för åtta säsonger av "The Wheel of Time".
| 21 november 2021 09:00 |