Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 oktober 2020 | 21:15

Miniserien "The Undoing" är höstens största HBO-satsning

"Big Little Lies"-skaparen David E. Kelley är tillbaka med en ny HBO-miniserie, även denna gången med Nicole Kidman i en av de ledande huvudrollerna.
När "Big Little Lies" släpptes i början av 2017 så lyckades David E. Kelleys mordmysterium, med Nicole Kidman och Alexander Skarsgård i fokus, bli en av den följande Emmygalans överlägset största vinnare. Nu är han tillbaka med ännu ett mordmysterium, där Nicole Kidman och Hugh Grant spelar ett gift par - med seriösa problem. 
 
Jag måste börja med att erkänna att jag personligen aldrig riktigt föll för "Big Little Lies", trots att jag sedan länge varit ett stort fan av Kelleys många tv-serier genom åren. Innan "Big Little Lies" har han nämligen främst varit synonym med tv-serier som har utspelat sig i rättegångssalar; "Ally McBeal", "Advokaterna", "Boston Legal", "Harry's Law" och "Goliath" för att bara nämna några. Det är därför med glädje som jag omfamnar hans senaste mordgåta i "The Undoing", som faktiskt låter oss spendera tid i två olika sorters rättegångssalar - den vanliga vi alla känner till från amerikanska tv-serier, men även den som förs genom mediernas bevakning av den.
 
"The Undoing" berättar nämligen historien om en ung mamma som plötsligt hittas mördad av sin son. Hon visar sig snart, på olika sätt kunna knytas till familjen Fraser som består av psykologen Grace (Nicole Kidman), läkaren Jonathan (Hugh Grant) och deras son Henry. Senare under säsongen introduceras även en välspelande Donald Sutherland som den stenrike pappan till Grace.
 
Matilda De Angelis som Elena Alves i "The Undoing".
 
Vi som tittare lämnas därefter med brödsmulor i form av små minnesbilder, filmövervakning och olika indicier som likt en Agatha Christie-deckare tycks peka ut minst hälften av karaktärerna vi lär känna under säsongens gång. Men endast en av dessa tvingas genomgå en faktisk rättegång. Men har man verkligen åtalat rätt person? Vem är egentligen den skyldige - och varför? Det är frågor vi kommer att få brottas med fram till slutet...
 
Inför premiären av "The Undoing" i år så hade HBO från början planerat att släppa serien precis innan nomineringsfönstret till årets Emmygala skulle stänga, vilket hade gjort att alla som kunde rösta skulle ha haft Nicole Kidmans, Hugh Grants och Donald Sutherlands skådespelarinsatser färskt i minnet, tillsammans med det utsökta fotot, klippningen och regin - i kombination med passande överklass-musik. 
 
När pandemin blev ett faktum så valde man däremot att flytta fram premiären till hösten istället, trots att man redan var färdig med inspelningarna. Men efter att ha plockat hem i stort sett samtliga miniserie-kategorier med "Watchmen", så insåg man kanske snarare att man bara riskerade att tävla mot sig själv om man släppte båda serierna under samma nomineringsperiod. 
 
 
Det första avsnittet av "The Undoing" finns nu att ta del av hos HBO Nordic. Miniserien kommer att bestå av totalt sex avsnitt, med ett nytt avsnitt varje måndag. Samtliga avsnitt har regisserats av Susanne Bier ("The Night Manager", "Bird Box") och skrivits av David E. Kelley.
 

Läs också: Så blev "Björnstad" en av årets bästa svenska tv-serier

 
Kommer du att ge miniserien "The Undoing" en chans under hösten? Kommentera gärna nedan!
| 26 oktober 2020 21:15 |