Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 oktober 2018 | 08:00

”The Terminator” kunde ha fått ett helt annat slut

James Cameron fick kämpa när studion krävde ett lyckligt slut på actionklassikern.
Hollywood och lyckliga slut går hand i hand. Men de mest minnesvärda filmerna verkar ändå vara de som bryter mallen. Idag kan vi inte tänka oss ett annat slut på ”The Terminator” än det ikoniska robot-skelettet i stop-motion som gav Linda Hamilton en sista fight, men år 1984 var det nära att James Cameron fick kompromissa sin vision.

När producenten Gale Anne Hurd tog emot pris på Screamfest nyligen, berättade hon en relativt okänd historia om hur filmstudion krävde ett lyckligt slut på ”The Terminator”:

- Vi blev ombedda om att avsluta filmen tidigare. Inte ens ha med Terminators skelett, utan bara sluta där Kyle Reese och Sarah Connor kramas.

Hurd och regissören James Cameron var båda relativt nya i Hollywood, och fick kämpa för sina idéer. Något som lyckligtvis gav oss fler ikoniska scener, och en iskall final med Sarah Connor som enda överlevare.

- Man gör sin första film och måste säga till folk ”nej, ni har fel”. Det är inte enkelt, säger Gale Anne Hurd.
 
 
Producenten passar på att hylla andra inblandade som gillade tanken på ett mörkare slut. Bland annat fanns det finansiärer, och Hollywood-ikonen Roger Corman, som gav henne och Cameron sitt stöd:

- Det finns många fler hjältar som stöttade oss. Roger Corman visste vad filmen skulle bli, innan någon annan visste det. Man måste ha folk som tror på en. Man måste också ha folk som säger till en när man håller på att sabba det. Vi kunde ha gett efter. Vi kunde ha struntat i de tips som gjorde filmen bättre. Lyckligtvis hade vi varandras stöd.

Ett annat problem man fick slåss med, enligt Slashfilm, var en studiochef som vägrade visa den för kritiker:

- Idag är det vanligt, men på den tiden avskydde PR-chefen filmen så pass att han inte ville pressvisa den. År 1984 hände det aldrig. Orion-chefen sa: ”Det är pinsamt. Det är en smutsig exploitation-rulle. När folk får veta det, kommer den plockas ner från biograferna efter en vecka.”
 
 
Lyckligtvis blev den trotsige chefen övertalad av Michael Biehns agent om filmens förträfflighet, och flera kritiker satte den på sina topp-10-listor över årets bästa filmer.
 
Och resten är ju filmhistoria, som inkluderar en av de bästa uppföljare som någonsin har gjorts. En sjätte "Terminator"-film släpps hösten 2019.
| 23 oktober 2018 08:00 |