Film

Skribent

Mats Karlsson

16 oktober 2010 | 15:16

"The Hobbit" har fått klartecken

Filmatiseringarna av Tolkiens barnbok har nu äntligen fått grönt ljus och det blir som väntat Peter Jackson i registolen.

"The Hobbit" går troligtvis till historien som en av de mest segdragna och otursförföljda filmproduktionerna. Det har varit tvister med rättigheterna mellan New Line och MGM och Jackson själv var inte önskvärd hos New Line Cinema. När parterna äntligen kom överens anlitade Jackson Guillermo Del Toro till att regissera filmerna under tiden som MGM fick ekonomiska problems. Den mexikanske regissören valde dock efter en tid att hoppa av projektet alltmedan den ekonomiska situationen hos MGM förvärrades radikalt och hotades av konkurs.

Igår skickade Warner Bros/New Line ut ett pressmeddelande där man säger att produktionen kommer att påbörjas i februari 2011 med Peter Jackson som regissör.

-  Att utforska Tolkiens Midgård överträffar en normal filmproduktionserfarenhet. Det är en fantastisk resa till en väldigt speciell plats i fantasin, skönheten och dramat. Vi ser fram emot att komma tillbaka till den här underbara världen med Gandalf och Bilbo och våra vänner vid New Line Cinema, Warner Brothers och MGM, säger Jackson.

"The Hobbit"-filmerna ryktas om att bli det dyraste filmprojektet i historien med den ofattbara summan av 500 miljoner dollar. Filmerna kommer att spelas in i digital 3D och det är Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens och Guillermo del Toro som har skrivit manus. Den första filmen får världspremiär 19 december 2012.

| 16 oktober 2010 15:16 |