Spel

Skribent

Anders Eklöf

28 mars 2024 | 15:30

Svenska Embracer säljer "Borderlands"-studion för 4,9 miljarder

Den svenska koncernen fortsätter att sälja av spelstudior för att försöka minska sina skulder.
Den svenska koncernen Embracer Group som äger en rad olika spelstudior som Crystal Dynamics, håller på att omstrukeras för att försöka minska sina skulder. De ska till exempel ha lagt ner utvecklingen av 29 spel de senaste sju månaderna, som ett nytt "Deus Ex".
 
Nu meddelar Embracer att de har sålt Gearbox Entertainment för 4,9 miljarder kronor (460 amerikanska dollar), som är mest kända för "Borderlands"-spelen. Köpare är Take-Two, som bland annat äger Rockstar Games ("Grand Theft Auto").
 
- Som en av världens främsta spelutvecklare är jag övertygad om att Gearbox-teamet kommer att fortsätta vara innovativa och blomstra i sitt nya hem inom Take-Two”, säger Lars Wingefors, vd för Embracer.
 
 
Embracer köpte Gearbox Entertainment 2021, för en summa på cirka 14 miljarder kronor. Enligt Embracer själva kommer affären minska deras nettoskuld med cirka 3,5 miljarder kronor.
 
De har tidigare sålt delar av Saber Interactive ("Evil Dead The Game") för 2,5 miljarder kronor.
 
Det första "Borderlands"-spelet släpptes 2009 och har fått flera uppföljare. Serien har bland annat hyllats för sin galna humor och den enorma mängden vapen som går att hitta. Spelen blir film med bland annat Cate Blanchett, Kevin Hart, Jamie Lee Curtis och Jack Black med biopremiär den 9 augusti.
 
Vad tycker du om "Borderlands"?
 
| 28 mars 2024 15:30 |