Film

Skribent

Josefine Krischausky

8 oktober 2021 | 19:30

Svensk-danska filmen “Tusen timmar” får världspremiär i Rom

Musikfilmen “Tusen Timmar”, ett svensk-danskt samarbete med bland annat Alba August på rollistan, har knipit en plats i programmet på den prestigefyllda filmfestivalen i Rom.
I veckan släpptes programmet för årets upplaga av den internationella filmfestivalen i Rom, med en hel del spännande titlar med i urvalet. En av de svenska produktioner som får världspremiär, vid sidan av emotsedda “Jag är Zlatan”, är “Tusen timmar” – ett svensk-danskt samarbete där musiken står i centrum.  
 
“Tusen timmar” har skrivits och regisserats av Malmöbon Carl Moberg, som gör sin första långfilm. Projektet spelades in i Malmö, Köpenhamn och Berlin, med mestadels svenskar bakom kameran. 
 
Handlingen, däremot, låter oss främst möta danska karaktärer. Berättelsen följer Anna (Josefine Tvermoes), en musiker från Köpenhamn med stora drömmar, som lämnar allt och flyttar till Berlin i sökandet efter både kärleken och sig själv. 
 
 
Filmen innehåller nyskrivna originallåtar, samt framträdanden från flera skandinaviska musiker. Att göra en film med så stort fokus på musik ska delvis ha varit utmanande, menar filmskaparna, men temat kändes också som en självklarhet. 
 
– För mig är musik hjärtslagen i mitt liv. Så därför kändes det naturligt för mig att min första långfilm är en musikfilm som också handlar om musik. Det kändes som något som kom djupt inifrån, säger Moberg i ett pressmeddelande. 
 
Även att göra film på en nationsgräns beskrivs som en utmaning, både praktiskt, finansiellt och språkmässigt. Till exempel skrevs manuset till en början endast på svenska, för att sedan översättas, innan Moberg blev tillräckligt flytande för att kunna skriva direkt på danska. 
 
– Trots det praktiska krånglet så kämpade vi oss igenom projektet och det känns väldigt roligt att festivaler nu visar uppskattning för våre arbete, säger han. 
 

 

 
Många av skådespelarna på filmens rollista gör sin långfilmsdebut, men vi ser även flera mer bekanta ansikten, som Alba August (“Unga Astrid”, “The Rain”), Kenneth M. Christensen (“Den som dräper – Mörkret”) och Anna Asp (Beck-filmerna).  
 
“Tusen timmar” har premiär på filmfestivalen i Rom den 16 oktober. Det är ännu inte fastställt när den svenska publiken får ta del av filmen, men Carl Moberg berättar för MovieZine att man hoppas på en svensk festivalpremiär i början av nästa år. 
| 8 oktober 2021 19:30 |