Serie

Skribent

Alexander Kardelo

10 september 2020 | 21:00

Streamingtips: Upptäck världen genom Jeff Goldblums ögon

Häng med när Jeff Goldblum försöker förstå vår omvärld i en helmysig dokumentärserie på Disney Plus.
Känns vardagen trist, blek och grå i och med höstens intåg? Kanske är det dags att se världen med nya ögon. Prova Jeff Goldblums ögon. Det gjorde jag.

Den ikoniske skådespelaren från filmer som ”Flugan” och ”Jurassic Park” kompletterar utbudet på Disney Plus med en genommysig dokumentärserie, där konceptet är hyfsat enkelt. Goldblum tar en närmare titt på vardagliga ting och fenomen som intresserar honom, och träffar människorna som kan förklara deras historia och deras plats i vår vardag.
 
Läs också: Så blir Disney Plus i Sverige - alla serier och filmer

Varje avsnitt bjuder på ett specifikt tema, som tar Goldblum ut på en amerikansk roadtrip. Syftet att både underhålla och undervisa tittarna med vitt skilda ämnen som…
 
 

Glass!

 
En svalkande efterrätt som väcker barndomsminnen till liv. Men hade du koll på hur den första glassen blev till? Visste du att man kan göra glass på nästan precis allt, som grisblod eller lever? Inte jag heller.

Goldblum hälsar på hos två män vid namn Ben och Jerry, som en gång i tiden skapade företaget som skulle bli ett världsnamn inom glass. Han beger sig också ut i naturen med en riktig smakrebell för att hitta otippade ingredienser till en egen Goldblum-glass.
 
 

Sneakers!

 
Hur intressant kan det vara med ett avsnitt om skor…? Jomen, när Goldblum är i farten är det bara att hänga på. Han tar med oss på sneakersmässa där folk är villiga att betala tusentals dollar för ett par perfekta skor. I Los Angeles möter Goldblum mannen som kallas Shoe Surgeon, och designar dojor åt kändisar som LeBron James. De kan kosta uppemot en miljon kronor.

Jag får kanske inte lära mig så mycket nytt om sneakers, men upptäcker och förvånas en lyxig hobby och en trend som växer sig allt större.
 
 
Den första säsongen av "Världen enligt Jeff Goldblum" består av tolv avsnitt och låter Goldblum bland annat djupdyka i ämnet Pooler, ta en sipp av temat Kaffe, syna Denim i sömmarna och sätta Juveler under luppen. Alltid med samma barnsliga förtjusning som smittar av sig.

För oss tittare är ju mannen själv lika fascinerande som de fenomen han avtäcker. Och Jeff Goldblum visar sig vara en ypperlig tv-värd. Reflekterande, opolerad, spontan. Härligt quirky och väldigt Goldblumsk. 

Det är kanske inga världsomvälvande sanningar som presenteras i serien, men ”Världen enligt Jeff Goldblum” bjussar på humoristisk och avkopplande comfort-tv som passar perfekt att slötitta på i höst. För ibland behöver vi alla stanna upp i den stressiga vardagen och se vår omgivning ur en ny vinkel.
 
"Världen enligt Jeff Goldblum" produceras av National Geographic och får svensk premiär på Disney+ den 15 september. Beställ ditt abonnemang på disneyplus.com.
| 10 september 2020 21:00 |