Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

19 april 2024 | 12:00

3 spännande svenska tv-serier släpps under helgen - så bra är de!

Är du sugen på komedi, drama eller thriller? Just den här helgen kan du välja och vraka när det kommer till våra sprillans nya svenska tv-serier.
Jag har vid flera tillfällen kallat 2024 som ett av våra bästa tv-år någonsin, men har då allt som oftast hänvisat till olika grymma internationella tv-serier. Den sextonde veckan på året så är det däremot äntligen tre svenska tv-serierna som dominerar under helgen:
 

"Jana - Märkta för livet" (Prime Video) - 19 april 

 
 
Många svenska tittare är säkert redan bekant med författaren Emelie Schepps böcker om åklagaren Jana Berzelius, men nu har det blivit dags för skådespelerskan Madeleine Martin att väcka liv i Jana även i tv-rutan. I den första säsongen av serien så får vi se henne bistå en utredning om mordet på chefen för Migrationsverket. Och snart visar det sig att fallet även har något spännande med Janas eget (våldsamma) förflutna att göra. 
 
Om du brukar gilla svenska kriminalserier, så är det här en av de bättre på sistone. Som Norrköpingsbo själv, så måste jag ju även passa på att nämna att serien är inspelad här i staden. Ett faktum som faktiskt gör att "Jana - Märkta för livet" står ut ur mängden från andra liknande kriminaldeckare som vi fått genom åren. Sedan kommer kanske inte varje ny tittare peka på skärmen och utbrista "namen titta, man har använt utsidan av biblioteket som exteriören till polishuset i serien!", men den spaningen bjuder jag på. 

Streama "Jana - Märkta för livet" på Prime Video
 

"Smärtpunkten" (SVT Play) - 19 april

 
 
Vi är nog många som fortfarande minns de brutala polismorden i Malexander våren 1999. Men kommer du fortfarande ihåg att det var ett omdebatterat teaterprojekt, under ledarskap av dramatikern Lars Norén (läs vår intervju med David Dencik här), som gjorde att tre långtidsdömda våldsbrottslingar fick regelbunden permission och möjliggjorde morden?
 
I "Smärtpunkten" får vi genom Sanna Lenkens ("Tunna blå linjen") regi och Pelle Rådströms manus ("Svart krabba") se hur det egentligen gick till när finkultur, nazister och brutala polismord blev en enda salig röra. Vår recensent lyfter även fram att miniserien är "en tydlig hyllning till 90-talets mockumentärer", så om det är en genre du gillar så får den här serien inte missas! Streamingpremiären sker den 19 april men den 21 april sänds det första avsnittet även på SVT1. 
 

"Allt och Eva" (Viaplay/TV3) - 21 april

 
 
Har du någonsin fastnat i en lögn som blir allt svårare att få ur sig ju längre tiden går? Det har Eva också. Efter att ha använt sig av en spermadonator i Köpenhamn för att bli gravid, så letar hon upp pappan till sitt kommande barn för att ta reda på om han är en psykopat eller inte. Det som skulle bli ett kort och oskyldigt litet möte, blir desto mer komplicerat när han faller huvudstupa för kvinnan som redan bär på hans barn.
 
Tuva Novotny imponerar som tusan i den här dramakomedin som verkligen inte får missas. Allt från musik, till klippning och de andra skådespelarna som spelar Evas vänner och familj, bidrar till en otroligt fin men också rolig historia. Jag har själv hyllat serien som "en av Viaplays bästa tv-serier på mycket länge". Med andra ord: om du inte är sugen på något som har med skjutvapen att göra under helgen, så är det här den bästa nya svenska tv-serien för dig!

Se "Allt och Eva" på Viaplay...
 
Vilken ny svensk tv-serie tänker du ge en chans först? Kommentera gärna nedan!
| 19 april 2024 12:00 |