Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 september 2020 | 18:00

Streamingtips: "Disneyparkernas historia" fascinerar på Disney+

Spänn fast säkerhetsbältet och njut av åkturen. En ny dokumentärserie i sex delar ger oss en inblick i hur Walt Disney byggde ett nöjesparksimperium, en dröm i taget.
Om du har hunnit kika in utbudet av originalprogram på Disney+, så har du säkert märkt att mycket handlar om... Disney själva. Inte så konstigt kanske, med tanke på företagets långa historia av att skapa glada barndomsminnen världen över. Det finns en hel del att upptäcka bakom kulisserna.

En riktig mysstund för fansen är den sex avsnitt långa serien "Disneyparkernas historia" ("The Imagineering Story") som nu finns att streama på svenska Disney+. Och som det hörs på namnet, här bjuds det på en berg-och-dalbaneresa genom tid och rum bland några av världens mest påkostade nöjesparker. Från det allra första spadtaget i Anaheim i Kalifornien på 50-talet till fjolårets invigning av Star Wars-landet Galaxy's Edge. 
 
 
Den plastiga kommersialismens högborg, eller en magisk plats där Snövit och stormtroopers kommer till liv? Cyniska tittare skulle kunna avfärda detta som en sex timmar lång reklamfilm för Disneyparkerna, men det är också en fascinerande titt på hur vacker design och tekniska framsteg skapar oförglömliga familjeminnen.
 
Ni förstår, de nöjesparker som Walt Disney satte sitt namn på är något helt annorlunda än de vi svenskar är vana vid. Glöm Liseberg och Gröna Lund - gamle Walt drömde om att skapa "den lyckligaste platsen på jorden", med sagofigurer, prinsessor och detaljrika miljöer.

Snart myntades begreppet Imagineers: tanken var att gränslös fantasi och modern ingenjörskonst skulle samverka för att bygga det omöjliga. Inför öppnandet av första Disneyland på 1950-talet tog Walt Disney in talanger som jobbat på några av hans filmer, och uppmanade alla att tänka utanför boxen för att skapa interaktiva upplevelser. En del excentriska idéer var före sin tid - ibland gränsar de till "Westworld"-galenskap - och det krävdes nog en man som vågade drömma stort för att omvandla dem till verklighet.
 
 
Resan genom "Disneyparkernas historia" fortsätter till bland annat Paris och Tokyo där man expanderat med nya Disneylands och Disneyworlds - med både vinsttoppar och en del floppar längs vägen. Publiken får kika in bakom murarna, åka med på några av de klassiska attraktionerna och få ett smakprov på atmosfären... tack och lov utan de milslånga köerna.
 
Dokumentären låter oss ta del av gigantiska byggprojekt men också granska de allra minsta detaljerna i utsmyckningen. Stort och smått, men ständigt intressant.

I en dokumentär om Disney, beställd av Disney, ska man kanske inte vänta sig en alltför nyanserad bild av Disney. Visst är det glatt, glassigt och inbjudande (vem vill inte boka en enkelresa till närmaste Disney World omgående?). Men de saknar inte självkritik, och tidigare chefer och Imagineers pratar öppet om sina felsatsningar och misstag genom åren.
 
Large f0c357affdbf5297f2f8809284ae681d tis 102 4 2164d983
 
Med tanke på att besökarnas vanor förändras, är det en ständig utmaning att hålla upplevelsen relevant och spännande för nya generationer. Man får ändå medge att det har gått hyfsat bra hittills: 65 år, tolv parker, and still going strong (2020 års coronakris är en annan historia).

"Disneyparkernas historia" finns att se på disneyplus.com - börja prenumerera här...
| 29 september 2020 18:00 |