Film

Skribent

MovieZine

18 april 2024 | 17:00

Nu på Netflix: Norges senaste storfilm är ett historiskt drama - med Hollywood-känsla

Simon J. Berger spelar en av huvudrollerna.
Den norska filmen "Upproret" gick upp på svenska biografer i början av året. Från och med idag hittar du den på Netflix.
 
Historien utspelar sig år 1907. Gruvbyn Sulis i Nordland är Nordens svar på Vilda Västern och koppargruvorna i fjällen är bland de största och de mest skoningslösa att arbeta i.
 
Vi möter 18-årige Konrad (spelad av svenske Otto Fahlgren från "Björnstad") som är i desperat behov av jobb och får anställning i den livsfarliga gruvan Hanken. Det är brutala villkor för arbetarna och förhållandena blir inte bättre när den cyniske Olof Wenström (Simon J. Berger) blir chef för gruvbolaget. Upprorsandan gror bland arbetarna. Mitt i konflikten står Konrad.
 
Filmen bygger på verkliga händelser på det som var Norges näst största arbetsplats, där gruvbolaget hade all makt och där arbetarna kämpade under omänskliga förhållanden i de farliga och mörka gruvorna. Med Nils Gaup som regissör blev "Upproret" den dyraste film som någonsin spelats in i norra Norge.
 
"Ensemblen är stabil med svenska stjärnskottet Fahlgren utmärkt i sin första huvudroll" skriver MovieZines recensent Andreas Samuelson.
 
Det må vara "smått övertungt av klyschor" men regissören "har ändå ett gott grepp om tempot och skruvar upp spänningen gradvis till en explosiv final. Hollywood-känslan kommer igen med häftig yta som får kompensera för tunt innehåll."
 
Se trailern nedan:
 
| 18 april 2024 17:00 |