Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

5 september 2016 | 14:00

Stranger Things: Vi vet namnen på de kommande avsnitten - kan vi gissa handlingen i säsong 2?

En analys avsnitt-för-avsnitt vad vi tror händer i säsong 2, baserat på de kommande avsnittens titlar.
Läs inte vidare om du vill undvika spoilers från säsong 1!

När "Stranger Things" släpptes på Netflix i juli steg den direkt till en av tjänstens mest streamade serier och hyllas till höger och vänster av såväl kritiker som tittare. Förra veckan kunde vi bekräfta att serien får nya avsnitt nästa år och ett klipp släpptes med samtliga namn på vad de nya avsnitten i säsong 2 ska heta.

Kan vi gissa oss till vad som händer i nästa säsong utifrån titlarna?

1. "Madmax"Castingen har redan börjat och tre nya karaktärer som dyker upp i nästa säsong har offentliggjorts. En av dessa är pojkflickan Max som beskrivs som någon som "hellre åker skateboard än cyklar". Vi kan därför gissa att hon blir vän med det cyklande grabbgänget med Mike i spetsen.

På så vis verkar titeln "Madmax" ganska okomplicerad, men den kan också vara en referens till "Mad Max"-filmen från 1979. Kanske säger det oss något om den saknad av Eleven som pojkarna får tampas med, eller ska associationen till "Mad Maxs" dystopi sätta tonen för vår nya karaktär Max? Premiäravsnittet kommer mest troligt att sammanfatta vad som har hänt hittills i Hawkins och samtidigt introducera oss till de nya karaktärerna Max, hennes äldre bror Billy och en karl i trettioårsåldern kallad Roman.

2. "The Boy who Came Back to Life"För den som hade ögonen med sig är det inget mysterium vem titeln pratar om. Under en snabb glimt av en anslagstavla på polisstationen i säsong 1 skymtade vi det här tidningsutklippet om Will med samma rubrik. Frågan är snarare: på vilket sätt kommer avsnittet att fokusera på honom?

Det sista vi såg av Will var att han spydde upp en snigel i handfatet som en bieffekt av sin vecka i den mörka världen Upside Down. Skaparna har tidigare sagt till Variety att säsong 2 kommer att utforska djupare vad som händer med en människa efter att man har spenderat tid i den alternativa världen. Snigeln är definitivt en indikation på att vistelsen inte bara kan lämna psykiska men, utan också ha en fysisk påverkan på besökaren. Det här avsnittet bör troligen etablera vilka konsekvenser det får, genom Wills erfarenheter.

3. "The Pumpkin Patch"Eftersom den nya säsongen utspelar sig på hösten 1984 är det mycket möjligt att karaktären stöter ihop med en faktisk pumpaodling, men det är mer troligt att detta snarare är en liknelse vid någonting annat, precis som avsnittet "Bathtub" i säsong 1 i själva verket syftade på en flyttank där Eleven kunde meditera. I så fall kan man tänka sig att avsnitten istället klarar upp tittarnas frågor kring ägget vi såg i Upside Down.

Det mest naturliga är kanske att anta att ägget kommer från Demogorgonen, men än så länge vet vi inte säkert vad ägget har där att göra. En liten ledtråd avslöjades i en intervju med konceptdesignern, som sa att han hade fått direktivet att Demogorgonen "åt av ägget". Då visa arter äter sina egna avkommor utesluter det inte att det är monstrets egna ägg, men "The Pumpkin Patch" kommer troligen att låta oss veta med säkerhet vem som lägger ägg överallt.

4. "The Palace"Den här är svårgissad, men en liten teori är att den handlar om vad Nancy går igenom efter sin bästa vän Barbs uppenbara död. När Mike i slutet av första säsongen avslutade en kampanj av Dungeons & Dragons väldigt abrupt, frågade de nyfikna pojkarna ut honom om "en försvunnen riddare", "en stolt prinsessa" och "märkliga blommor inuti en grotta". Kanske är dessa subtila ledtrådar från skaparna om vad som komma skall. Kan "prinsessan" syfta på Nancy? Enligt Duffer-bröderna själva ska den nya säsongen delvis följa upp vilka konsekvenser Barbs död fick, så det är möjligt att "The Palace" följer upp det löftet.

5. "The Storm"Uppenbarligen kan detta avsnitt vara uppkallad efter en bokstavlig storm eller så används ordet i bemärkelsen "tumult och elände". Det är inte helt ovanligt att manusförfattare använder sig av hotande stormväder när de behöver ett så kallat "flaskavsnitt": ett avsnitt som samlar alla karaktärer till samma plats. Om avsnittet bokstavligen handlar om en storm kan man tänka sig att den har något att göra med Upside Down och portalen mellan olika dimensioner. Kanske har gränserna försvagats och staden hotas av alla möjliga monster.

Om avsnittet istället syftar till en emotionell storm finns det anledning att tro att detta blir den nykommande karaktären Romans tid i rampljuset, då han i castingformulären beskrivs som någon som "var med om en stor förlust som liten och har sedan dess varit ute efter hämnd".

Elevens namn antyder att Hawkins Lab åtminstone har experimenterat på tio andra barn före henne, så möjligheten finns att Roman var ett av de tidiga offren för de inhumana forskningsförsöken och nu är i Hawkins för att hämnas på labbet.

6. "The Pollywog"Du som har koll på dina amfibier vet att "polliwog" är beteckningen på det första stadiet i amfibiernas utvecklingsfas. Det finns därför goda anledningar att tro att det här avsnittet erbjuder en förklaring, eller rentav ett möte med, vad det än är som Will hostade upp i handfatet. Kanske är "pollywog" grabbarnas benämning på det nya hotet.

Samtidigt används ordet inom det marina som smeknamn på en seglare som ännu inte har passerat Ekvatorn. Översatt till kontexten i "Stranger Things" kan man tänka sig att avsnittet handlar om någon som ännu inte har korsat gränsen till Upside Down-världen, men som tar sig dit i detta avsnitt. De enda som har varit där hittills är Will, Joyce, polismannen Hopper och Nancy, så de flesta i Hawkins är ännu "polliwogs".Det är värt att påminna att det sjätte avsnittet i säsong 1, "The Monster", bjöd på det första riktiga mötet med Demogorgonen. Om nästa säsong följer samma mall kan vi räkna med en jättesnigel i "The Pollywog". Eller växer sig snigeln rentav till en Hydra, med tanke på spelpjäsen pojkarna använder på brädet...? Deras Demogorgon-spelfigur kom ju trots allt till liv senast.

7. "The Secret Cabin"Det här kan vara det svåraste avsnittet att förhandsgissa. Det är möjligt att namnet syftar till en plats vi redan har besökt, såsom Wills koja, familjen Byers träbod eller Hawkins Labs experimentceller, men det är nästan mer troligt att det handlar om en ny plats som vi ännu inte känner till. Kanske är det en plats där någonting viktigt hålls gömt och som uppdagas i detta avsnitt.

Det skulle också kunna innebära ett gömställe för någon. Är det nu grabbgänget hittar Eleven igen?

8. "The Brain"Man kan tänka sig att detta avsnitt kan ge en djupare förklaring till varför Eleven har psykiska superkrafter och hur hennes hjärna möjligen skiljer sig ifrån andras. Det är minst lika troligt att Wills hjärna gick igenom någon form av förändring när han var nere i Upside Down, vilket får honom att spy upp sniglar. Pojken hade trots allt inte andats på ett tag när Joyce och Hopper hittade honom.

"Brain" kan dock syfta på "hjärnan bakom" en organisation eller Upside Down-världen själv. Kanske får vi veta mer om Hawkins Labs motiv bakom sin forskning och hur de passar in i ett större pussel, eller vad som är den centrala härskaren nere i Upside Down.

I det näst sista avsnittet i förra säsongen såg avsnittet "The Bathtub" till att samla alla karaktärer till en händelse för att sedan skicka iväg dem på sina respektive uppdrag inför den stora finalen. Oavsett vad "The Brain" syftar till, kan denna person eller sak fungera som en knytpunkt för alla större karaktärer inför den kommande säsongsfinalen.

9. "The Lost Brother"Naturligtvis går tankarna till Will, som var Jonathans försvunna broder under säsong 1, men enligt castinguppgifter kommer den nya säsongen att introducera pojkflickan Maxs äldre bror Billy, som beskrivs som "en muskulös kille som kör en Camaro och har överdrivet gott självförtroende". Är det han som är försvunnen nu? Eller kan man tänka sig att Eleven har en bror (Ten eller Twelve?) som också var del av experimenten? Handlar avsnittet rentav om en återförening med en förlorad broder?

Om vi föreställer oss att ordet "lost" inte ska ses som "fysiskt borttappad", skulle avsnittet kunna handla om att Will är förlorad till de förändringar som han kan ha gått igenom i samband med sin tid i Upside Down. Kanske var den upphostade snigeln bara startskottet på Wills omvandling till en ondskefull demon. I så fall skulle "broder" i det här fallet även passa in på Wills plats bland killkompisarna och hur han vänder sig ifrån dem.

En sak är så gott som säker: som säsongsfinal kommer avsnittet att presentera denna förlorade broder och sedan lämna oss i en plågsam cliffhanger tills en trolig säsong 3 är här. För det är sådant som säsongsfinaler ägnar sig åt.

Vad tror du?

"Stranger Things" lyckades verkligen med konsten att ge lagom många svar under sin första säsong för att tillfredsställa oss tittare, men lämnade samtidigt tillräckligt med hintar och mysterier för att vi ska kräva mer. Teorier om vad vi har sett och kommer att få se har fullständigt exploderat tittare emellan, vilket är en underbar diskussion utan gränser.

Personligen älskade jag vad jag såg i "Stranger Things" och är mer än nyfiken på att höra vilka teorier du som läsare har om handlingen!
| 5 september 2016 14:00 |