Film

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

17 november 2016 | 12:00

Storbritannien storsatsar på Quidditch-spelandet i nytt mästerskap

Man hoppas på att fler ska ta sporten på allvar när UK Quidditch Premiere League drar igång i sommar. Har du provat?
När du hör om "premiere league" tänker du säkert på fotboll, men i framtiden kanske inte det är så självklart. Världen över växer Quidditch-spelandet som sport även bland mugglare och nu startar Storbritannien upp sitt eget UK Quidditch Premiere League.

Brittiska Potter-fans är långt ifrån ensamma på Quidditchplanen. 25 länder i världens alla hörn har redan aktiva lag och tillsammans räknas spelarna till över 20 000 utövare. Världscupen har redan pågått i flera år, så varför är det så tyst om det? Initiativtagaren till UK Quidditch Premiere League, Jack Lennard, hoppas på att mästerskapet ska leda til att Quidditch ska erkännas som en riktig sport.

- Quidditch Premiere League är en så spännande utveckling. Det betyder att sporten kan växa och få högre anseende. Det är också en möjlighet för dess spelare att tävla på högsta nivå. Och kanske allra viktigast är att fler människor på fler platser kommer att få upp ögonen för denna fantastiska sport.



Men hur går det till?, undrar du som aldrig har sett fenomenet utanför filmernas specialeffekter med magi och flygande kvastar. Mugglar-quidditch uppfans på ett universitet i Vermont redan 2005 av studenter. Spelarna måste springa med en kvast mellan benen. Klonken utgörs av en aningen opumpad volleyboll som passas mellan jagarna. Slagmännen försöker pricka motståndarna med två skumgummibollar. Sökarna jagar en opartisk person med en tennisboll hängande i en strumpa som är fastsatt som en svans i byxorna på Kvicken-löparen. 

Jämställt på planen

UK Quidditch Premiere League lägger till en könskvot för att sporten ska fortsätta att vara inkluderande för alla och samtidigt tävla på lika villkor. Utav lagens sju spelare får det inte finnas mer än fyra spelare utav samma kön. Åtta lag från olika delar av Storbritannien ska tävla mot varandra i mästerskapet mellan maj och augusti 2017.

I Sverige verkar Quidditch inte riktigt ha blommat ut, medan grannlandet Finland redan har deltagit i världsmästerskapen. Kanske kan en växande trend i England och USA så småning om inspirera svensken att våga manifestera sin nördkärlek till Potter-världen och pionjera för att Quidditch ska bli lika självklart som fotboll. Hur magiskt vore inte det?

Hur känner du inför den här typen av Quidditch? Har du kanske provat någon gång?
| 17 november 2016 12:00 |