Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 augusti 2013 | 14:01

Stockholms filmfestival släpper de första titlarna

Cannes-vinnaren "Blå är den varmaste färgen" får svensk premiär på höstens festival.

Den sjätte november slår dörrarna upp för den 24:e upplagan av Stockholms filmfestival. Temat för årets spotlight är Frihet, vilket ska uppmärksammas genom filmer från hela världen som berör såväl frigörelse som politiskt förtryck.

En av filmerna som platsar i programmet är den stora Cannes-vinnaren "Blå är den varmaste färgen", som i och med festivalpremiären också har fått sin svenska titel spikad. Kärlekshistorien som korades till Bästa film i Cannes i våras släpps sedan på bio 22 november.

Ytterligare 5 filmer är nu klara för höstens festival:

The Lifeguard

Liz W. Garcias fyndiga och galghumoristiska långfilmsdebut om 30-årskrisande New York-reportern Leigh. Kristen Bell spelar huvudrollen. 

Only Lovers Left Alive

Just när vampyren höll på att bli vår tids mest uttjatade filmmonster, gör Jim Jarmusch dem coola igen. Tom Hiddleston och Tilda Swinton spelar blodsugande Adam och Eve. 

Harmony Lessons

Om korruption, orättvisor och en 13-årings utstuderade hämnd i en liten kazakstansk by. Långfilmsdebut för regissören Emir Baigazin.

Child's Pose

Den rumänska filmvågen visar inga prov på andfåddhet i Calin Peter Netzers drama, som belönades med Guldbjörnen i Berlin. Med svart humor och samhällskritik porträtteras en osympatisk matriark.

Ömheten

Sedan tidigare är det klart att Sofia Norlins film får sin premiär på höstens festival. År 2011 tog Norlin emot det första Långfilmsstipendiet, och nu är det dags att visa resultatet. Se den första trailern här:

Årets upplaga av Stockholms filmfestival pågår mellan 6-17 november.

| 15 augusti 2013 14:01 |