Film

Skribent

Mats Karlsson

22 december 2017 | 20:30

Stephen King förklarar varför "The Dark Tower" underpresterade

Författaren säger att studiobeslut, förlorad hårdhet tack vare PG13-stämpeln och att den började mitt i bokserien är de främsta osakerna.
Stephen King har haft ett riktigt kanonår, där framgångarna med "Det" sticker ut mest. Men en film som misslyckades att locka sin publik var filmatiseringen av "The Dark Tower" och författaren tror sig veta varför den gjorde det.
 
"The Dark Tower" hade en produktionsbudget på 60 miljoner dollar har till dags dato spelat in 111,7 miljoner dollar, som är långtifrån tillräckligt. King har i tidigare intervjuer sagt att det är tufft att göra film på en bokserie på runt 3000 sidor och göra den tillåten från 13 år (PG13). I en ny intervju presenterar han lite mer ingående anledningarna till att filmen underpresterade.
 
- Det verkliga problemet är att det blev i stort sett ett studiobeslut, där man siktade på att göra en PG13-film, berättar King för Entertainment Weekly.
 
King förklarar ur studions synvinkel: "Det här kommer att bli en blockbuster. Vi vill vara säkra på att vi får in folk från, låt säga 12 till vad nu målgruppen må vara. Vi kan säga 12-35 år. Det är vad vi siktar på."
 
Enligt King förlorade filmen mycket av sin hårdhet på grund av PG13-stämpeln. Men poängterar också att "The Dark Tower" underpresterade för att filmen började mitt i hans bokserie. King såg till att informera studion om hans farhågor, men studiocheferna hade redan bestämt sig hur de ville göra.
 
- Jag tänkte för mig själv: "Folk kommer att bli förbryllade av detta". Det blev de också.
 
Vad tyckte ni om filmen? Håller ni med King att den förlorade mycket av sin hårdhet med PG13?
| 22 december 2017 20:30 |