Film

Skribent

Mats Karlsson

12 september 2011 | 03:50

"Star Wars" äntligen på Blu-ray

34 år efter biopremiären släpper George Lucas "Star Wars" äntligen på Blu-ray, men trots det är inte fansen nöjda.

25 maj 1977 var en stor dag i filmens värld och speciellt för en ung och relativt ny filmmakare vid namn George Lucas. Då var det världspremiär för hans rymdsaga "Star Wars" som gav publiken en helt ny bioupplevelse. Science fiction var varken nytt eller unikt, men på det sättet som det presenterades på hade man aldrig sett tidigare. 

Lucas blev tvingad att göra sina egna specialeffekter till filmen, då tekniken inte fanns. Han fick även kämpa ganska hårt med filmbolaget Fox, som alltför ofta under inspelningen hade starka åsikter om detta vågade projekt. Men när filmen väl stod klar och skulle premiärvisas förändrades hela filmvärlden. En kolossal Star Wars-feber gick som en epidemi över hela världen. 

Det skulle dock dröja många år innan vi skulle få chansen att avnjuta denna rymdsaga hemma i soffan. Först 1989 släpptes filmerna på Laserdisc och 1995 fick vi européer chansen att ta del av filmerna på VHS. Ytterligare några år skulle passera innan filmerna skulle uppenbara sig på det bättre formatet DVD, nämligen inte förrän 2001.

Nu äntligen, 34 år efter biopremiären, är det dags för "Star Wars"-fansen att avnjuta denna rymdsaga högupplöst och fint på Blu-Ray. Men priset är dock högt och då pratar jag inte om priset på utgåvan, utan om de ändringar som George Lucas har gjort i filmerna i boxen. 

En av ändringarna som har fått fansen att protestera högljutt är det faktum att Lucas har ljudsatt en berömd scen med Darth Vader i ett avgörande ögonblick som i originalversionen är tyst.

Men för dem som inte kan förlåta George Lucas för detta svek mot sina fans finns bara en sak att säga: det är bara att hålla tummarna för att Lucas ger med sig och släpper originalfilmerna på Blu-ray inom en snar framtid. För de som inte ser ändringarna som ett stort problem är det bara att gratulera till denna maffiga högupplösta utgåva med över 40 timmar extramaterial.

Ett axplock av George Lucas ändringar:

  • Yoda-dockan har blivit ersatt av CGI
  • Darth Vader skriker "Noooooo!" i slutscenen i "Return of the Jedi"
  • Dörren till Jabba the Hutts palats har blivit ersatt med en digital version
  • Millenium Falcon är blåvitt istället för grönt

Alla ändringar finns att studera på Wikipedia.

| 12 september 2011 03:50 |