Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

4 januari 2017 | 16:40

"South Park" fyller 20 år: låt oss minnas de 5 bästa avsnitten!

Serien har gått sedan 1997.
Ibland känns "South Park" lika självklar och pålitlig som tron på att solen kommer att gå upp imorgon också, såsom den har gjort i miljontals år. Faktum är att serien har gått sedan 1997, vilket betyder att det är 20-årsjubileum i år! Varför inte äta några "member berries" ihop och minnas de bästa avsnitten? Dessa har fått flest röster på IMDb.  

1. "Scott Tenorman Must Die" 
Säsong 5, avsnitt 4

Cartman tror att han är först med puberteten för att han har köpt könshår från den äldre killen Scott och bestämmer sig för att hämnas på honom för bedrägeriet. Han planerar bland annat att träna upp en häst att bita av snoppen på Scott, men varje plan misslyckas. I slutändan uppdagras det dock att alla "misslyckaden" bara var steg i Cartmans utstuderade plan och Scott serveras en chiligryta med sina styckade föräldrar i, vilket får honom att gråta inför sitt favoritband Radiohead.

Det här avsnittet var en milstolpe för skaparna. Det blev startskottet på den cyniska och gränslösa Cartman som vi fått se sedan dess, som alltid har något nytt djävulskap i kikaren. Det förändrade också upplägget på avsnitten. Tidigare hade varje episod bestått av många mindre historier, men "Scott Tenorman Must Die" ledde till att avsnitten än idag fokuserar på en enstaka berättelse i taget istället.



2. "Make Love, Not Warcraft"
Säsong 10, avsnitt 8

När en spelare med extremt hög level går runt och dödar alla andra i "World of Warcraft", ser pojkgänget till att spela dag och natt för att besegra honom. Deras enda chans är att använda ett specialvapen som måste levereras från spelmakarna Blizzards USB-minne. Randy tar på sig uppgiften att logga in och ge The Sword of a Thousand Truths till Stan, mitt i ett storslaget krig mot elitspelaren. Pojkarna hedras sedan som krigshjältar av spelare världen över.

Skaparna var förvånade att Blizzard ville samarbeta med dem och fick till och med lov att ta del av deras karaktärer och miljöer för att skapa scener som inte går att spela in genom det vanliga spelet. Svärdet som grabbarna använde i avsnittet släpptes senare i en beta-version till "World of Warcraft: The Burning Crusade" som belöning åt spelarna, men det hade inte samma oövervinnerliga förmågor som i "South Park"-avsnittet.



3. "The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers"
Säsong 6, avsnitt 13

Stans föräldrar har hyrt "Sagan om Ringen" på VHS och när grabbarna får i uppgift att låna ut den till Butters föräldrar klär de ut sig till "Sagan om Ringen"-inspirerade karaktärer och leker att de är på ett uppdrag. När Randy ska se en porrfilm som han har hyrt upptäcker han att filmerna har blandats ihop i fel fodral och att Butters just nu tittar på porr istället. Han utnyttjar barnens fantasi och ger dem i uppdrag att hämta tillbaka filmen från Butters hus, men Butters är nu besatt av vad han har sett och vill ha porrfilmen för sig själv. När även tonåringarna jagar pojkarna för att få tag i filmen bestämmer de sig för att lämna tillbaka den till butiken, vilket motsvarar brödraskapets äventyr att kasta ringen i Mordors lava.

Idén är baserad på ett minne från skaparen Trey Parkers barndom. En annan pojke i hans kvarter hittade sina föräldrars porrfilm på VHS och Trey och de andra barnen skyndade dit för att se den ihop. Trots att han själv var för ung för att få ut något av det, tyckte han att situationen var så lustig att han bestämde sig för att jobba in anekdoten i avsnittet.



4. "AWESOM-O"
Säsong 8, avsnitt 5

Cartman klär ut sig till en robot och levererar sig själv till Butters dörr. Hans plan är att bli vän med Butters så att han kan få reda på alla hans mest pinsamma svagheter, för att sedan göra honom till åtlöje inför hela skolan. Cartman får dock reda på att Butters har en pinsam video av honom som han planerar att visa alla på skolan om Cartman någonsin gör något dumt mot Butters igen. Då Cartman är livrädd att någon ska se bandet tvingas han upprätthålla sin förklädnad genom de mest extrema situationer. När han till sist råkar prutta förstår Butters att han inte är en robot och visar bandet inför skolan, Hollywood och Amerikas armé och Cartman lider därför av en ännu större förödmjukelse.

Robotnamnet Awesom-o är en lekfull referens till Hondas mänskliga robotmodell Asimo. Trots att avsnittet bara tog tre dagar att göra, vilket är ett av de snabbast producerade avsnitten "South Park" någonsin har gjort, är det än idag ett av de populäraste.



5. "Grounded Vindaloop"
Säsong 18, avsnitt 7

Cartman lurar Butters att han befinner sig i en Virtual Reality-värld, när han i själva verket bara bär hörlurar och skyddsglasögon. Butters blir så övertygad att han börjar leva rövare i riktiga livet, i tron om att allt är på låtsas. Cartman får ett samtal från Oculus Rifts kundtjänst som hälsar att han i själva verket är den som är fast i Virtual Reality, vilket i längden drar igång en förvirrande paradox inte bara mellan den riktiga världen och VR-världen, utan också den "otecknade" värld vi tittare lever i.

Lustigt nog kom inspirationen till det här avsnittet ifrån att skaparna själva hade sett fansens försök att skapa sina egna VR-avsnitt av "South Park". Således inspirerades skaparna ironiskt nog av fansen som från början inspirerades av skaparna. På kommentatorspåret på dvd-utgåvan pratar skaparna om hur de själva blev helt förvirrade av att skriva avsnittet. I framtiden får vi hoppas att just det här avsnitten ges ut i VR-format.



Allt började med papper och sax

Det hela började med att Trey Parker och Matt Stone träffades på universitetet i Colorado 1992. Med hjälp av lite kartongpapper, en sax och en 8 mm-kamera spelade de in en fem minuter lång stop-motion-animation som blev en av de första virala videoklippen på internet. Även om den var mer primitiv än dagens avsnitt fanns karaktärernas personligheter redan där och när de senare tog till digital teknik för att animera behöll de den ursprungliga stilen med utklippta pappersbitar.

Sedan 1997 har 20 säsonger hunnit släppas och serien har fått grönt ljus från Comedy Central att fortsätta till åtminstone 2019. Jag minns själv att en av mina första internetupplevelser var ett urflippat klipp från "South Park", så visst finns det något monumentalt i att föreställa sig hur länge serien har gått och hur den fortfarande är något av det bästa som finns att titta på, för oss som har vuxit upp med "Oh my god, they've killed Kenny!".

Detta är topp-5 på IMDb. Vilket annat avsnitt tycker du förtjänar en placering? 
| 4 januari 2017 16:40 |