Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

7 mars 2017 | 15:00

Snart bestämmer du själv handlingen i din favoritserie

Tittaren får med ett knapptryck göra avgörande val som påverkar resten av handlingen, vilket kan leda till att favoritserien aldrig behöver ta slut.
Vi har nog alla ibland önskat att vi kunde ändra utvecklingen i en serie vi följer, oavsett om det handlar om att liva upp en sliskig kärleksscen med något groteskt eller rädda livet på vår favoritkaraktär. Snart kan detta bli möjligt. Netflix jobbar på att ta fram tv-serier där den enskilda tittaren själv gör val som påverkar handlingen.

Istället för att skriva en linjär berättelse ska manusförfattarna nu utforma så kallade "branch narratives": historier med mängder av alternativa händelser och slut beroende på vad karaktärerna väljer vid varje plot point.

Till exempel skulle du som tittar på "Orange is the New Black" kunna avgöra om en karaktär ska gå med i ett gäng eller inte och det valet skulle förändra resten av serien. Skådespelarna måste därför filma mängder av alternativa scener för varje tänkbart scenario.

- Vi får se hur väl det funkar. Det är ett experiment. Det kanske går hem. För skaparna är det helt nytt territorium, säger en anonym källa till Daily Mail.

Till en början ska konceptet användas på nya serier för barn, men om det blir lyckat kommer även de framtida vuxenserierna på Netflix att ge oss kontroll över handlingen genom fjärrkontrollen eller tangentbordet. Det är dock oklart om teknologin bara kommer att utnyttjas i nya produktioner eller om äldre serier kommer att anpassas retroaktivt.

Den här typen av berättande är inget nytt i tv-spelens värld och RPG är en omåttligt populär genre. Det är dock en större utmaning att skapa samma oändliga möjligheter när allt måste filmas med riktiga skådisar, men om experimentet lyckas kan det förändra tv-formatet i grunden. Beroende på hur komplexa val och konsekvenser man kan göra, skulle en serie kunna fortsätta i all oändlighet om den återkopplar till sig själv. Du som tittare blir showrunner.

Netflix chef Reed Hastings bekräftar att streamingjätten jobbar på den nya teknologin:

- När vi väl har interaktion kan man prova vad som helst.

Är det här en utveckling du vill se inom tv-serier? Tänker du genast på en serie som du skulle vilja interagera med på det här sättet? Skriv ner dina tankar i kommentarerna!
| 7 mars 2017 15:00 |