Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

22 september 2022 | 17:00

Adam Kais spelar gangstern Zaki i ”Snabba Cash” säsong 2: ”En pojkdröm”

MovieZine möter Adam Kais, skådespelaren som fick drömjobbet i andra säsongen av "Snabba Cash" på Netflix.
En av de bästa svenska Netflix-serierna har just fått en andra säsong - och det är dags att lära känna en rad nya spelare i den undre världen.
 
Den som sticker ut är Zaki, som släpps ut ur fängelset och tar sikte på att bli ortens nya gangsterkung. Även om det krävs brutala medel. I rollen ser vi nykomlingen Adam Kais som just nu pluggar teater på Scenskolan i Malmö. Kais har tidigare synts i kortfilmen "Vi var barn då" tillsammans med sin vän Alexander Abdallah (Salim i säsong 1), och det var han som tipsade produktionen när nya roller skulle tillsättas.
 
Large 97a182c53678d777c179fdce5c02de21 greenely ad2
 
Efter en provfilmning på distans fick han åka upp till Stockholm och träffa regissören Jesper Ganslandt. Bara dagar senare var rollen hans. Men Adam Kais var inte beredd på att bli mentalt utmattad, berättar han för MovieZine inför premiären:
 
- Det var en rolig roll att spela, men också väldigt tufft psykologiskt. Dels är det en så mörk karaktär, men också en karaktär som bär på mycket sorg. Det tog mycket på mig. Men jag visste att det var det som krävdes för att göra rollen så genuin och verklig som möjligt.
 
Large 65112484722c4209026dbc97a59777c7 sc 205 unit 00705 johan bergmark 20 1
 
På vilket sätt var det påfrestande att spela Zaki?
 
- Jag vet inte om jag vågade ge allt av mig själv till den här karaktären, för han är så långt ifrån mig som det bara går. För att jag skulle kunna ge allt till den personen var jag tvungen att vara i karaktären på vardagarna. Så att när jag väl kommer till inspelningen ska jag kunna göra de valen som han skulle göra. Jag var ute på stan och gick och pratade som han. Allt för att komma närmare den här människan. Och det tog hur mycket som helst på mitt psyke.
 
Hur skulle du beskriva din karaktär?
 
- Han är en ny karaktär för säsongen. Väldigt lugn, intelligent och charmig. Han vet vad han vill ha. Han har kommit ut ur fängelset och bestämt sig för att ”det är det här jag ska göra”. Han ser det som vilket jobb som helst. Han förstår att om han ska ta sig så högt upp som möjligt så måste han bryta vissa regler. Eller spela på ett visst sätt.
 
- Men jag tror att ju längre vi kommer in i serien desto mer växer en värme i honom, som gör att han tappar balans lite här och där. Jag tror han själv upptäcker saker som han inte trodde han skulle upptäcka. Han får ett familjeband till människorna runt sig. En kärlek och värme uppstår inom honom.
 
Large 65112484722c4209026dbc97a59777c7 snabba cash s2  00 13 36 18 gustav danielsson
 
Det här är första gången vi ser dig i en stor roll. Har du alltid haft skådespelardrömmar?
 
- Det låter klyschigt att säga, men ja (skratt). Jag har velat bli skådis sen jag var liten. Jag och farsan har alltid kollat på film tillsammans när jag växte upp. Det är han som introducerade mig till alla ”Gudfadern”-filmerna, Al Pacino och Robert de Niro… Jag har alltid sett upp till dem. När jag var 20-21 började jag plugga teater och bestämde mig att ”nu jäklar ska jag ta tag i min dröm”.
 
Jag läste i en annan intervju att du såg på true crime-dokumentärer om seriemördare för att komma in i rollen. Hur hjälpte det dig?
 
- Det låter ju så brutalt att säga. Men jag ville titta på människor som hade begått så hemska brott som möjligt, och förstå vad de hade gått igenom i sitt liv sen de var barn. Jag ville förstå hela deras historia för att kunna forma min karaktär, och bygga en backstory till Zaki. Jag gjorde det utifrån inspirationen från andra dokumentärer.
 
- De här människorna som begår grova brott, som Zaki och de andra, de är ju trasiga individer. Vi träffar dem på en plats där de har stängt av de mesta av sina känslor. Han är en väldigt ensam pojke egentligen, som gömmer sig bakom en fasad och mår skit.
 
Large 65112484722c4209026dbc97a59777c7 4886 20 3  gustav danielsson
 
Böckerna av Jens Lapidus baserades en del på verkliga rättsfall. Känner du att tv-serien ”Snabba Cash” är tänkt att visa upp en realistisk bild av Sverige och den kriminella världen? Eller ser ni det helt och hållet som fiktion?
 
- Först och främst är det underhållning som vi håller på med. Man ska inte ta för givet att det är så här det är i verkligheten. Även om jag inte har så bra koll, jag ska inte yttra mig om vad som händer i den världen. Men man ska veta att det är fiktion som vi håller på med. Det är konst, och det är film. Såklart är det inspirerat av verkligheten. Men det är ingen dokumentär.
 
Vad är den stora skillnaden mellan säsong 1 och 2?
 
- Säsong 2 är ”Snabba Cash” på steroider! Det är mer av allt. Mer drama, mer vapen. Det är den stora skillnaden.
 
Tror du att det blir en tredje säsong?
 
- Jag får tyvärr inte yttra mig om det… (skratt)
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av ADAM CAN KAIS (@advmkais)

 
Jag såg på Instagram att du spelar polis i en kommande roll. Berätta.
 
- Det är en långfilm som heter ”Bullets”, där spelar jag polis. Jag vet inte hur mycket jag får säga. Den andra sidan av lagen. Väldigt roligt att spela.
 
Vad är då roligast: att spela snut eler gangster?
 
- Båda karaktärerna, polis och gangster, är ju kul. Men min dröm skulle vara civilpolis! I en slags ”Bad Boys”-aktig actionkomedi. Det vore ballt.
 
Några andra drömprojekt?
 
- Jag är sugen på att göra en romantisk dramafilm. Eller sci-fi likt ”Interstellär”. Marvel eller något sånt skulle vara riktigt ballt. Men också filmer som ”Joker” och ”Taxi Driver”, det älskar jag riktigt, riktigt mycket.
 
Large 65112484722c4209026dbc97a59777c7 snabba cash s2  00 39 13 02 gustav danielsson
 
Du nämnde att du växte upp med ”Gudfadern”. Vad gillar du mer för film och serier?
 
- Jag brukar nischa in mig på skådespelare mer än filmer. Om jag fastnar för en skådis så kollar jag på alla hans filmer. Joaquin Phoenix - jag dör för honom. Tom Hardy - jag dör för honom. Cillian Murphy - han är så extremt bra i ”Peaky Blinders”. Ryan Gosling är så intressant. Så alla deras filmer, skulle jag säga. Men drama först och främst. Jag gillar berättelser där man får följa en person och hans story i livet.
 
97a182c53678d777c179fdce5c02de21 greenely ad2
 
Hur är känslan nu när din "Snabba Cash"-säsong släpps ut i världen?
 
- Jag är taggad, exalterad. Jag hoppas på det bästa. Jag försöker att inte ha så mycket förväntningar. Jag jobbar fortfarande och spelar föreställningar på kvällarna, det är mycket som sker just nu. Jag försöker hålla båda fötterna på jorden och ta in allting som händer.
 
Och hur är det att se affischer med ditt ansikte ute på stan?
 
- Haha, ja det är en pojkdröm. Det är väldigt surrealistiskt, men kul. Jag är väldigt tacksam!
 
 
Andra säsongen av ”Snabba cash” går nu att streama på Netflix.
| 22 september 2022 17:00 |