Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

25 oktober 2018 | 14:00

200 skräckfilmer har granskats: Ju fler mord, desto sämre betyg

Data visar att Rotten Tomatoes-snittet sjunker i takt med att liken staplas på film.
Skräckälskare vet hur svårt det är att hitta riktiga guldkorn i den här genren. Med åren har vi lärt oss att älska bloddränkta filmer som är "så dåliga att de blir kul", eller genomlidit uppföljare som desperat försöker återuppliva en känd franchise.
 
Det finns också trevliga överraskningar, som årets indie-rysare "Hereditary" och "A Quiet Place" - riktigt bra filmer som får nackhåren att resa sig, och gick hem både hos publiken och recensenter. Annars är det mer en regel än undantag att kritikernas tålamod tryter med varje tanklös uppföljare som staplar liken på hög.
 
Ny data från Rotten Tomatoes bekräftar detta: ju fler mord, desto sämre betyg.
 
Sajten som sammanställer filmrecensioner har tittat närmare på 200 skräckfilmer, och deras snittbetyg på "Tomoatometern" där 100% är max:

"Skräckfilmer med 0-5 mord har ett mycket högre snitt - 56,7 procent - än de blodigare filmerna. Samma filmer spelade också in mer pengar på amerikanska biografer, i snitt 115 miljoner dollar. Filmerna som det går sämst för, vad gäller både intäkter och betyg, är de med fler än tio mord", skriver Rotten Tomatoes.

Intressant är också att kritikernas betyg och publikens intresse för en film verkar gå hand i hand. Filmserier som pumpar ut flera uppföljare, med pengar istället för kvalitet som fokus, tenderar att både bli sågade och locka färre biobesök än originalfilmen - som oftast är den bäst betygsatta och mest framgångsrika.
 
Nya "Halloween" är också undantaget som bekräftar regeln. Den 11:e filmen i serien har tre gånger fler mord än i "Alla helgons blodiga natt" från 1978, men är på god väg att bli årets mest inkomstbringande skräckfilm.
| 25 oktober 2018 14:00 |