LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

29 november 2020 | 15:00

Sjöjungfrur och astronauter: Ron Howards 10 bästa filmer

Den Oscarbelönade veteranen Ron Howard är aktuell med sin 26:e långfilm som regissör, ”Hillbilly Elegy”. Platsar den på listan över hans tio bästa filmer?
Få personer har haft sådan lång karriär i filmvärlden som Ron Howard - 74 år! Han började som barnskådespelare endast två år gammal och blev känd via “Sista natten med gänget” och TV-serien “Gänget & jag”. Efter regidebuten “Grand Theft Auto” på 1970-talet har han blivit en av Hollywoods flitigaste filmskapare.
 
Han har lyckats varva kommersiella kassakossor som “Grinchen”, “Da Vinci-koden” och “Solo: A Star Wars Story” med Oscarsvinnande kritikerfavoriter som “A Beautiful Mind” och “Apollo 13”. Nu är han aktuell med sin 26:e långfilm som regissör, “Hillbilly Elegy” men konkurrensen är stor om en plats på Howards Topp 10-lista…
 
 
 

10. Ransom (1996)

 
Efter mestadels lättsamma filmer så tog sig Howard an mörkret med bravur i denna kidnapparthriller. Mel Gibson och Gary Sinise är starka motståndare, som den desperata pappan till en kidnappad pojke respektive skurken bakom dådet. Intensiv nagelbitarspänning med utmärkt ensemble inklusive sevärda namn som Rene Russo, Delroy Lindo och Lili Taylor. Blev årets femte mest inkomstbringande film.
 
 

9. A Beautiful Mind (2001)

 
Howards första verklighetsbaserade film sedan ”Apollo 13” följde berömda matematikern John Nash kamp med psykiska sammanbrott och schizofreni. Russell Crowe gör en av sina bästa, mest finstämda roller i det gripande dramat. En av Howards mest framgångsrika filmer – den nominerades till åtta Oscars (varav fyra vinster, två till Howard för film och regi) och drog in 300 miljoner dollar.
 
 

8. Splash (1984)

 
En av Howards första jättesuccéer som dessutom etablerade Tom Hanks som stjärna och var den första filmen som släpptes från Disneys dotterbolag Touchstone Pictures. Charmig fantasy-romcom med Hanks som hopplös ungkarl och Daryl Hannah som den ometsåndliga sjöjungfrun han förälskar sig i. Fint komiskt stöd från John Candy och Eugene Levy med en del dråplig slapstick och en scen där de pratar svenska.
 
 

7. Årets man (1982)

 
Henry Winkler blev ikonisk som Fonzie i ”Gänget & jag” så Howard fick genidraget att rollsätta honom som osäkert, neurotiskt bårhusbiträde i regissörens andra film. Michael Keaton etablerar sig som vass komediaktör i rollen som hans frisinnade kollega och Shelley Long är kärleksintresset. Ovanligt och befriande vågad komedi om hur hjältarna skapar en fristad för prostituerade på arbetsplatsen under deras nattskift.
 
 

6. Rush (2013)

 
En välspelad, fängslande tillbakablick till 1970-talet när Formel 1-förarna James Hunt och Niki Lauda konkurrerade om att bli världsmästare på racebanan. Chris Hemsworth är charmig som playboyen Hunt och Daniel Brühl perfekt som den metodiske Lauda. Howard återskapar inte bara tidserans atmosfär utan bygger smidigt upp relationen mellan våra två huvudpersoner.
 
 

5. Cinderella Man (2005)

 
Verklighetsbaserat igen, denna gång om lätt tungviktsboxaren James J. Braddocks berg- och dalbana till karriär under och efter den stora depressionen på 1930-talet. Howard och huvudrollsinnehavaren Russell Crowe visar sig återigen vara en god kombination. En av regissörens mindre framgångsrika filmer på bio, men desto starkare dramer med både romantik, sport och samhällsskildring som engagerar.
 
 

4. Föräldraskap (1989)

 
En strålande stjärnensemble med den outtröttlige Steve Martin i täten berättar om en lagom skruvad familjs olika och ovanliga metoder att uppfostra barn med. Härlig komedi baserad på erfarenheter av Howard och manusförfattare/producenter. Troligen det bästa exemplet på Howards varma humor, med situationer som är tillräckligt knasiga för att roa men också realistiska för att relatera till.
 
 

3. Cocoon – djupets hemlighet (1985)

 
Ännu ett djupdyk (ursäkta ordvitsen) i det blöta och övernaturliga, efter ”Splash”, och en minst lika stor succé. Den här kittlande fantasin följer några pensionärer som upptäcker att de nya grannarna är utomjordingar – och att vattnet i deras pool ger ungdomlig energi. Inte många kommer undan med att göra en intelligent, respektfull film om gamla människor som blir unga på nytt men Howard och hans fantastiska ensemble ror det i hamn.
 
 

2. Frost/Nixon (2008)

 
Den ökände president Richard Nixon har skildrats flertal gånger på film men sällan med sådan varierande form av kritiskt perspektiv och öm respekt. Frank Langella är perfekt som Nixon och Martin Sheen en värdig motståndare som David Frost, programledaren som kämpar med att få ett erkännande kring Watergate. Howard bygger skickligt upp svettig spänning kring simpel men historisk TV-historia.
 
 

1. Apollo 13 (1995)

 
En av Howards absolut största styrkor som regissör har varit att filmatisera små och stora ögonblick ur verkligheten. När han skildrar en av USA:s största historiska händelser – det skadade titelskeppet som med tre astronauter strandas ute i rymden 1970 – gör han det med finess, medmänsklighet och berättarglädje. Tillsammans med en toppensemble resulterade det i kassasuccé och nio Oscarsnomineringar (varav två vinster, för klippning och ljud).
 
Vilka är dina Ron Howard-favoriter?
| 29 november 2020 15:00 |