Film

Skribent

Alexander Dunerfors

21 november 2013 | 11:01

Sjätte "Die Hard" kan bli den sista

Tillbaka till Nakatomi i uppföljaren som ska bli actionseriens svar på "Rocky Balboa".

Ben Trebilcook skrev ett utkast för "Die Hard 4" som aldrig användes. Men efter femte "A Good Day to Die Hard" i vintras, en film som varken gjorde fansen glada eller skapade magi på amerikanska biotoppen, vill 20th Century Fox gå tillbaka till ruta ett med John McClane.

Trebilcook, och hans idé som tar McClane till Japan, ska därmed dammas av med vissa förändringar. Enligt manusförfattaren skrivs filmen som den avslutande, som också knyter ihop säcken med den allra första "Die Hard" från 1988. I en intervju med WhatCulture kallar han själv filmen för "Die Hard"-seriens "Rocky Balboa":

- McClane bjuds till Tokyo av Nakatomi Corporation, 30 år efter gisslandramat. Han ska belönas för sitt hjältemod som räddade 36 liv (...) Ja, Nakatomi spelar en viktig roll. Och de som sett en del japanska filmer vet hur galna de kan bli. Det blir våldsamt, inte "over the top" men troget filmserien samtidigt som publiken får en uppfriskande smäll på käften. Förhoppningsvis blir det något man inte har förväntat sig.

I den förra filmen fick John McClane hjälp av sonen Jack (Jai Courtney) men den här gången får han klara sig själv.

- McClane började på egen hand och kommer att gå i mål på egen hand. Det är ingen "Dödligt vapen" vi gör, säger författaren till WhatCulture.

Trots det hintar han om comeback för några av karaktärerna som spelat en viktig roll i McClanes karriär som snut:

- Jag har skrivit in rollen som Zeus Carver åt Samuel L. Jackson. Man kan inte ignorera honom, Zeus har spelat en viktig roll i McClanes liv. De har gått igenom massor, så tveklöst håller de kontakten än idag (...) Och vänta lite, visst jobbade Bonnie (Bedelia) åt Nakatomi? Yippie-ki-yay.

En detalj som knappast bidrog till att göra de två senaste filmerna särskilt lyckade, var att Bruce Willis actionhjälte kändes närmast oövervinnerlig. Det ska ändras på till den sjätte filmen:

- Han är nu en trött och sliten cowboy. Allt han gått igenom måste tas med i beräkningen. Han var aldrig Bond. Han kunde bli skadad. Första filmen är ett drama med actionelement. Jag gillade hur han plockar ut glasskärvor ur fötterna. Vi har sådana scener också.

Det är fortfarande inte klart om Fox går vidare med Trebilcooks manus eller när den sjätte "Die Hard" - som går under titeln "Die Hardest" - går i produktion. Men det låter som att storyn är på väg åt helt rätt håll för allas vår favoritactionhjälte...

| 21 november 2013 11:01 |