Film

Skribent

Alexander Svensson

29 april 2024 | 13:00

Passa på! "Världens bästa film" försvinner från SVT Play om 6 dagar

Filmen om en belgisk änka som diskar har röstats fram till världens bästa. Se den hos SVT innan det är för sent!
Världens bästa film lämnar SVT! Det rör sig om 1975 års “Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles”, som med sina 3 timmar och 13 minuter nästan är lika lång som sin titel.
 
För filmens regi står Chantal Akerman, i huvudrollen ser vi Delphine Seyrig, och "världens bästa film"-titeln kommer från brittiska tidningen Sight and Sound som 2022 utsåg den till världens bästa film. Mer än 1600 kritiker och experter har röstat.
 
Delphine Seyrig spelar Jeanne Dielman i världens bästa matlagningsscen.
 
“Jeanne Dielman” följer en änka i hennes dagliga liv. Vi får se henne följa sina stränga rutiner, och är med när hon kokar potatis, diskar och pratar med sin son. Fram tills det händer något som bryter upp hela hennes prydligt ordnade liv. 
 
“Jeanne Dielman” var inte populär till att börja med. När den hade premiär i Cannes 1975 så fick den ett ljummet mottagande från kritiker som ansåg att den var tråkig eller meningslöst minimialistisk. På senare år har den dock fått ett uppsving, och anses vara en central film för “slow cinema”-genren, där just minimalism och långa tagningar är centrala komponenter.
 
När “Jeanne Dielman” röstades fram till att bli tidernas bästa film i Sight and Sounds lista från 2022 så cementerade den sin plats som en ikonisk film. Med det sagt lär den förmodligen inte vara för alla: vill du ha en rapp och händelserik film är “Jeanne Dielman” kanske inget för dig.
 
Är du nyfiken på filmen så får du dock passa på nu: lördag 4 maj är nämligen sista dagen den går att se på SVT Play. Streama "Jeanne Dielman" gratis här...
 
Annars ges "Jeanne Dielman" snart ut på dvd - för första gången i Sverige! Köp filmen hos CDON...
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Har du sett "Jeanne Dielman"? Platsar den som världens bästa film? Kommentera nedan.
| 29 april 2024 13:00 |