Serie

Skribent

Alexander Svensson

16 november 2023 | 14:00

Fantasyserien skrotas av Netflix efter två säsonger - fans och skapare sörjer

"Jävla Netflix" skriver ett fan på reddit efter att fantasyserien och dess planerade spinoff nu fått ett tråkigt slut.
Fantasyserien ”Shadow and Bone” har gått två säsonger hos Netflix, och hunnit bygga upp en passionerad fanbase. Serien är baserad på det sedan tidigare populära bokserierna ”Shadow and Bone” och ”Six of Crows” som är skrivna av Leigh Bardugo och utspelar sig i det så kallade ”Grishaverse”.
 
 TV-serien följer den utvalda magikern Alina Starkov (Jessie Mei Li), som försöker hela världen från skadorna den ådragit sig från en tidigare mäktig magiker. Övriga roller i serien görs av bland andra Ben Barnes, Archie Renaux, Freddy Carter och Amita Suman.
 
Nu har Netflix dock valt att lägga ner ”Shadow and Bone” efter två säsonger. En specifik orsak har inte angetts, men förmodligen rör det sig om att tittarsiffrorna inte var höga nog i en tid då många streamingtjänster försöker skära ner på innehåll och spara pengar. Även den planerade spinoffen som skulle följa tjuvgänget Kråkorna är nedlagd.
 
The Crows (här gestaltade av Kit Young, Amita Suman och Freddy Carter) kommer inte att få sin spinoff.
 
Leigh Bardugo, författaren bakom böckerna och exekutiv producent för tv-serien, har uttalat sig på Instagram om känslorna efter nedläggningen. Bland annat skriver hon:
 
”Vid det här laget har ni säkert hört att det inte blir en säsong 3 av ”Shadow and Bone” eller en ”Six of Crows”-spinoff. Nyheten gjorde ont. Jag är förtvivlad och väldigt besviken, men jag försöker också hålla fast vid min väldigt genuina tacksamhet. De flesta författare får aldrig se adaptioner av sina verk. De som får det blir ofta besvikna. Jag är en av få som har en adaption att se på med stolthet och oerhörd glädje.”
 
Inlägget har gillats av Calahan Skogman, som spelade Matthias Helvar i serien, och Ben Barnes har uttryckt stöd i form av ett (svart) hjärta i kommentarsfältet.
 
Ben Barnes är en av skådespelarna som uttryckt sitt stöd till Leigh Bardugo efter nedläggningen av "Shadow and Bone". 
 
Fansen har också tagit nyheten hårt. En namninsamling har redan startats för att få Netflix att ändra sitt beslut, och många reagerar starkt på sociala medier, särskilt iochmed att nyheten dröjt länge och att Netflix under sin Geeked Week dessutom visade upp ett spel baserat på serien. En användare på reddit-communityn för “Shadow and Bone”skriver:
 
“Varför sade de inte bara det här för flera månader sedan? Varför lät de alla hålla hoppet uppe så länge? Jävla Netflix.”
 
En annan användare är inne på att nedläggningen följer Netflix vanliga mönster:
 
“Jag hatar Netflix. Jag visste att det här skulle hända. De gör det med varenda serie.”
 
Chanserna att fansen ilska kommer att leda till att Netflix ändrar sitt beslut är nog ytterst liten. Men helt säker kan man aldrig vara. Så sent som i somras ledde ihållande upprop från fans till beskedet att en annan nedlagd Netflix-serie, “Warrior Nun” nu ska komma tillbaka i form av en filmtrilogi.
 
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Leigh Bardugo (@lbardugo)

| 16 november 2023 14:00 |