Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 september 2023 | 11:45

Alla talar om de vilda sexscenerna i Emma Stones nya film: "Årtiondets mest vågade"

Yorgos Lanthimos nya film ”Poor Things” med Emma Stone får stående ovationer på Venedigs filmfestival. Och dess sexscener är redan omtalade.
Oscarsnominerade, grekiske regissören Yorgos Lanthimos har under de senaste åren blivit en av modern tids mest intressanta filmskapare med filmer som ”The Lobster, ”The Killing of a Sacred Deer” och ”The Favourite”. Nu återförenas han med Emma Stone, en av stjärnorna från den sistnämnda filmen, i "Poor Things" och reaktionerna är återigen överväldigande positiva.
 
Large 4d0592ca2a73f7c4a23d9044c458d83e bild1
 
På världspremiären på Venedigs filmfestival häromdagen bemöttes filmen med över tio minuter långa stående ovationer där många i publiken exalterat ropade regissörens namn. Reaktionerna beskrivs som en av de mest entusiastiska som Venedigs publik varit med om, skriver Deadline.
 
Filmen bygger på en roman av Alasdair Gray med samma namn och följer kreationen (Stone) av en briljant forskare (Willem Dafoe), i klassisk Frankenstein-stil. Mark Ruffalo spelar en advokat som Stone rymmer med.
 

Kallas "årtiondets mest vågade film"

 
Förutom positiva reaktioner och recensioner så har även filmens många sexscener uppmärksammats. Bland annat skriver filmkritikern Alex Billington ”Poor Things är årtiondets mest vågade film? Alla minns uppståndelsen kring Antichrist? Poor Things är det men gånger 100! Världen är inte redo!”, rapporterar The Wrap.
 
När Lanthimos fick frågor på presskonferensen om hur han hanterade de intima sexscenerna med Stone pekade han speciellt på en person:
 
- Det är tack vare Elle McAlpine, vår intimitetskoordinator. I början kändes det jobbet lite hotfullt för de flesta filmskapare, men jag tror att det är som med det mesta - om du jobbar med en bra person så är det fantastiskt och du inser att du faktiskt behöver dem. Hon gjorde allt mycket lättare för alla.
 
Deadline skriver att regissören fortsatte berätta hur de lyckades skapa en trygg, intim atmosfär i studion genom att begränsa antal personer under inspelningen och endast använda enkel ljussättning.
 
- Det gjorde att vi bara behövde ha tre personer i rummet. Endast kameran, och ibland behövdes inte ens ljudteknikern vara där. Det skapade en mycket bekväm och intim miljö.
 
Large f4b0b77604d3fc4b2dedf8d4b1face25 bild3
Foto: Venedigs filmfestival
 
Stone var själv inte på plats för att berätta om upplevelsen men Lanthimos menar att hon var bekväm med inspelningen.
 
- Emma behövde inte skämmas över sin kropp och nakenhet. Och hon förstod direkt att det behövdes. Det fina med Emma och mig är att vi har gjort fyra filmer tillsammans, så det kommer naturligt. Vi kan kommunicera utan att behöva förklara allt.
 
Hur filmen landar i den ständigt pågående debatten om huruvida sexscener på film är nödvändiga eller inte återstår att se. Men med tanke på Lanthimos goda rykte och hans tidiga meriter så kan man nog lugnt konstatera att han bidrar med en frisk fläkt när det kommer till skildring av sexuell aktivitet på vita duken.
 
Ser du fram emot ”Poor Things”?
| 2 september 2023 11:45 |