SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

12 april 2016 | 16:00

Säsongspremiär för ”Fear the Walking Dead”: Vem i helvete är Jack?

De stora frågorna efter säsongens första avsnitt.
Nu är det dags att återse familjen Clark/Manawa. Sist vi träffades hade de precis hunnit fram till den lika hjälpsamma som mystiske Victor Strands lyxvilla och båt. Katastrofen var ett faktum och gatorna fria från levande människor. Gissningsvis var det ungefär där som originalserien ”The Walking Dead” inleddes.

Strands strand

Andra säsongens första avsnitt tar vid samma kväll. Los Angeles står i lågor och zombies har intagit lyxvillan. Med hjälp av en gummibåt lyckas gänget nätt och jämt lämna stranden och ta sig ut till Victor Strands båt, med förhoppningen om att hav är säkrare än land (vilket det naturligtvis inte är).

Victor är inte heller övertygad om den saken och vägrar därför att hjälpa en flotte full med nödställda människor, trots allas protester. Hans förklaring är att hans "välgörenhetskvot är fylld". Om alla på båten också hade sett alla avsnitt av ”The Walking Dead”, skulle de istället klappa Victor på axeln och skåla för honom.

Alicia gör radioreklam

Alicia får uppdraget att hålla koll på radion och får snart kontakt med Jack, som tillsammans med sin bror och svägerska sitter i en liten båt utan mat. Alicia berättar att de däremot har en stor båt med både mat och vatten, och hon ber kapten Victor att rädda familjen, vilket upprör Victor som återigen högljutt förklarar vems båt de alla befinner sig på.

Zombies med flytvästar

Nick verkar kunna hantera sin abstinens bättre och allt oftare känns det som att den svagaste personen nu blivit den starkaste. Går det verkligen så fort att bli av med ett heroinberoende? Ja, om man blir skrämd av döda människor upprepade gånger.

När Chris Manawa, som är arg och ledsen över sin mammas avrättning i första säsongen, hoppar i vattnet är Nick snabbt i för att rädda honom. Nick upptäcker då en hel skock med flytande odöda kring ett sönderskjutet skrov. Han lyckas få med sig båtens loggbok. Oklart varför han riskerar sitt liv för den, men det visar sig kanske längre fram.

Jack kommer snart

Under tiden berättar Alicia för Jack över radion att de inte kan komma till deras undsättning. Jack säger att han förstår, men avslutar sändningen med orden: "Vi ses snart". Creepy, minst sagt.

En båt närmar sig i hög fart genom dimman. Högre fart än Victors båt kan hantera. Är det samma människor som skjutit sönder båten bredvid? Är det "Jack"? Troligtvis.

Ovanlig förutsägbart

Trots att både ”Fear the Walking Dead” och dess originalserie ”The Walking Dead” handlar om vanliga människor som förflyttar sig och undviker zombies, så lyckas man hela tiden överraska, skapa oförutsägbara lösningar och hålla spänningen uppe. Detta första avsnitt av ”FTWD” kändes därför lite förutsägbart, trots det fräscha greppet att förlägga handlingen till sjöss. Att till exempel Alicia skulle sabba hela båtturen förstod man tidigt. Det känns också som den labila Chris är en laddad bomb, färdig att explodera i nästa avsnitt.


Den stora frågan är den samma som tidigare; vem är Victor Strand? Han pendlar snabbt mellan varm farbror och iskall psykopat. Vem är han och vad är hans planer? Vad tror ni?
| 12 april 2016 16:00 |