TV

Skribent

MovieZine

27 april 2020 | 15:00

Sarah Dawn Finer leder årets Eurovision-satsning i SVT

Den klassiska Eurovision Song Contest uteblir i år. Istället sänder SVT Sveriges 12:a, för att kora svenska folkets vinnare.
På grund av den pågående corona-pandemin skrotades årets upplaga av Eurovision Song Contest. Det innebär att The Mamas och Melodifestivalens vinnarbidrag "Move" inte kommer få tävla. Men svenska schlagerfans kan iallafall se fram emot ett tröstpris från SVT, i form av tre kvällar fyllda av powerballader och pop från hela Europa.

Nu är det klart att Sarah Dawn Finer blir programledare för ett av de alternativa programmen, Sveriges 12:a, som sänds torsdag 14 maj. I programmet kommer Sarah att samla ihop tittarnas poäng och kora svenska folkets Eurovision-vinnare 2020.

– Jag älskar direktsändningar, när vad som helst kan hända. Och att leda Sveriges 12:a är verkligen en stor ära! Det är såklart synd att Eurovision ställs in i år, men det är ju lätt att förstå varför. Så därför känns det extra roligt att med detta program, en stor godisskål för alla Eurovision-älskare, sprida glädje och musik. Det är något som vi alla behöver just nu, säger Sarah Dawn Finer i ett pressmeddelande.

Christer Björkman, producent för Sveriges 12:a, garanterar "en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning".
 
Large e1ea8b8230f74334f498b457dbc12372 mamas
 

9 maj: Se alla bidragen i Inför Eurovision



 
SVT:s Eurovision-vecka startar lördag 9 maj med Inför ESC där David Sundin med Christer Björkman som sidekick presenterar årets 41 bidrag. Vilka 25 bidrag vill den svenska publiken se i final? Röstningen sker i Mello-appen, där man också kan se alla bidragen. Röstningen i appen öppnar redan 5 maj.

Eurovision: Inför ESC, lördag 9 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play
 

14 maj: Sveriges 12:a delas ut



 
Torsdag 14 maj direktsänds Sveriges 12:a. I programmet visas de 25 finalister som tittarna har röstat fram i Mello-appen under veckan. Där och då röstar tittarna igen, och korar svenska folkets Eurovision-vinnare 2020. Det blir också tillbakablickar på Eurovision-minnen, och klipp från Sveriges två egna Eurovision, 2013 och 2016. På plats är också Melodifestivalen-vinnarna The Mamas, som framför "Move".

Eurovision: Sveriges 12:a, torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play
 

16 maj: 

Europa hyllar årets bidrag

 
Lördag 16 maj sänder SVT och många andra länder i Europa Eurovision: Europe shine a light – en två timmar lång sändning. I programmet hyllas sångerna som skulle varit med och tävlat i Rotterdam och kända artister från de senaste tävlingsåren bjuds också in att framföra välbekanta sånger ur Eurovision-historien.
 


Eurovision: Europe shine a light, lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play
| 27 april 2020 15:00 |