Skribent

Emil Skelterwijk

10 juli 2013 | 20:01

Så vet du att du tittar på en svensk film

Diskbänksbråk och trötta deckare, så ser en typisk svensk film ut. Det är dags att göra något åt saken.

Anita kommer in i köket med en fullpackad väska och Jörgen slutar omedelbart att diska.

Jörgen: Vi som skulle gifta oss på söndag...
Anita: Bruno ser mig. Han älskar mig för den jag är. Vi ska leva på Brunos smörknivstillverkning.
Jörgen: Jag borde förstått när du kom hem och luktade nytäljt trä.
Anita: Jag går nu.

Anita går och Jörgen brister ut i gråt och slår sönder disken med knytnävarna.

Där har vi en scen som hade kunnat vara hämtad från i princip vilken svensk film som helst. Och med handen på mitt ateistiska hjärta, så föredrar jag nog andakten på SVT2 mer. Jag tror inte jag är den enda som vägrar fastna i något obligatoriskt, nationalistiskt nät som säger att man måste älska svensk film för att inte bli ivägskickad till Polen med SD-anhängare som vinkar av en vid kajen. Men tiden är kommen att en gång för alla ta en titt på hur de flesta av Sveriges filmer är stöpta. Så för alla landsmän där ute ber vi er att hålla för ögon och öron - detta kommer svida i era svenska hjärtan!

Svenska deckare

En deckarhistoria brukar besitta en huvudroll som alltid blandar in sina personliga problem i fallet. Oftast är det en man med en svaghet för flaskan och vars ögongropar nästan når hakan. Vid sin sida har han alltid ett katastrofdåligt team vars expertis inte sträcker sig längre än deckarnöten i dagstidningen. Deras fall varierar från smart mördare till dum mördare och i slutändan önskar man bara att man sett ett avsnitt av "Scooby Doo". 

Svenska komedier

Ja... Förhoppningsvis når även denna genre svensk film någon dag...

Svenska draman

När det kommer till svensk drama har vi två olika kategorier av filmer. Antingen något überrealistiskt diskbänksdrama där 80 % av filmen består av två som skriker och gråter i ett kök eller en film om mobbning. Mobbning är så klart något fruktansvärt och jag vet att det är ett stort problem, men måste svensk film vara fanbärare i ämnet. Det finns inget spår av hopp eller glädje, what so ever. Och skulle det dyka upp en strimma av glädje så görs det så j*vla sliskigt att även de värsta "chick-flick" regissörerna i Hollywood hade blundat eller slagit över till andakten på SVT2.

Svensk action

Svenska actionfilmer kryllar det inte direkt av och det kan man faktiskt förstå. Den budgeten finns inte riktigt och då finns det egentligen ingen rätt att klaga... Om inte filmerna om "Arn" kommit och snott alla fjuttiga kronor vi har i det här landet för att göra film och serverat oss något som ser ut som resultatet av vad en ambitiös 14 åring gjort på bakgården med sina vänner (Been there...). Otroligt orättvist och falskt sagt, jag vet, men Arn var inte värd de 200 miljoner. Stackars SFI fick gå och panta burkar i månader för att kunna finansiera kalaset. För de som inte håller med mig, delar jag mer än gärna med mig av fotknölarna jag sågat av på filmen. Då är det väl bättre att vi pumpar ut 50 "Johan Falk"-filmer till med en Jakob Eklund som blir blekare för varje år som går.

Tänker han bara sitta där och klaga som ett drygt jävla pessimistiskt rövhål? Självklart inte! Jag tänker istället berätta va problemet ligger någonstans: I manusen! Det behövs en bra och fräsch historia som kan lyfta en film utan budget. Vi behöver nytt, kreativt tänk som inte är förblindat av gamla framgångsreceptet Ingmar Bergman. Nytt blod och nya människor med historier som rör om i grytan. Vi behöver inte uppfinna hjulet igen utan bara göra något som inte handlar om Anita och Jörgen som bråkar i 90 minuter.

Och vill man göra det, kan man väl i alla fall sätta en liten twist på det:

Anita kommer in i köket med en fullpackad väska och Jörgen slutar omedelbart att diska.

Jörgen: Vi som skulle gifta oss på söndag...
Anita: Bruno ser mig. Han älskar mig för den jag är. Vi ska leva på Brunos smörknivstillverkning.
Jörgen: Jag borde förstått när du kom hem och luktade nytäljt trä.
Anita: Jag går nu.
Jörgen. Vänta Anita! Du måste hjälpa mig. Anledningen varför jag inte varit där för dig är detta!

Jörgen blåser upp kinderna och i ett "wosch" förvandlas han till en stor älg. Anita tittar dömande.

Anita: Det här förklarar i alla fall älgskiten i sängen förra veckan!

Såg du det, svensk film? Watch and learn!

| 10 juli 2013 20:01 |