Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 oktober 2020 | 17:25

Så tycker kritikerna om Pixars "Själen"

Kan Pixar ha gjort sin bästa film på länge?
Vi har kommit att förvänta oss storverk varje gång Pixar Animation Studios släpper en ny långfilm. Detta trots att fansen borde veta att inte varje film är ett mästerverk. Vid sidan av de riktigt minnesvärda äventyren som vi blivit bortskämda med genom åren har Pixar också satt sitt namn på några lättglömda uppföljare, och ett och annat fiasko.

Så var hamnar nya filmen ”Själen”? Kritikerna är inte helt överens - en del menar att det är en av studions finaste verk, andra avfärdar den som något tunn.
 
”Själen”  handlar om en jazzmusiker (Jamie Foxx) som råkar ut för en olycka och hamnar på platsen där själar föds och formas innan de skickas ner till Jorden. Det är ett existentiellt äventyr med vissa likheter med "Insidan ut" (även den i regi av Pete Docter). 
 
Pixars senaste - som dessvärre missar sin biopremiär och går direkt till streaming i jul - har just premiärvisats på London Film Festival. Här är några av de första recensionerna.
 
 
Indiewire kallar ”Själen” för en av Pixars bästa filmer, och delar ut A- i betyg. Jämförelsen med ”Coco”, en annan Pixar-favorit om livet efter döden, ligger nära till hands:

”Här finns allt man kan vänta sig av en historia om andra chanser: vad krävs för att upptäcka glädjen i livet och hur hittar man modet för att ta itu med svårigheterna. Filmen väjer inte heller för de hinder som är specifika för en svart protagonist. Joes hudfärg är en viktig del av hans karaktär och personlighet.”

Hollywood Reporter håller med om att filmen hör hemma bland Pixars stora mästerverk. De hyllar ”Själens” fantastiska världar, fantasirika berättelse och även soundtracket.

”Allt är så sprakande att det tar några timmar innan man smält alltihop.”

Deadlines recensent tycker att Pixar borde hålla på filmen tills den kan visas på bio:

”Det är synd att många tittare kommer gå miste om filmens underbara ljuddesign, inklusive den rika jazzmusiken skapad av Gramynominerade Jon Batiste och den vackert unika musiken av Trent Reznor och Atticus Ross. För att inte nämna det otroliga hantverk som Pixars ständigt imponerande konstnärer har skapat, som förtjänar en plats på största möjliga duk.
 
 
Empire nöjer sig med 3 stjärnor, vilket känns minst sagt snålt för att komma från den generösa filmtidningen. De gav samma betyg till ”Bilar”-filmerna och ”Den gode dinosaurien”. Skribenten kallar filmen för ”Pixar light”.

”Det är 100 ljuvliga minuter, men inte en stor emotionell resa. Här saknas de stora känslosamma scenerna som Docter släppte loss i ”Upp” och ”Insidan ut”. Filmen har stora idéer men känns begränsad.”

Samma betyg hittas hos DigitalSpy, som tycker att filmen tappar höjd efter en otroligt stark inledning. Trots det finns det fler höjdpunkter att vänta:

”Ett rörande filmmontage skiner ljus på filmens budskap, med underbar musik i bakgrunden. Inte ett öga kommer vara torrt i ditt vardagsrum och när du återhämtat dig, kommer ”Själen” med en perfekt slutreplik som än en gång får dig att gråta.”

Även The Wrap ger en något ljummen recension:

”Ambitionerna är skyhöga men filmens komplexitet kommer ibland i vägen. Trots glänsande animation, lager av polerade storyboards, fina små livsfilosofier och snärtiga dialoger så saknas det i slutändan lite själ.”
 
 
"Själen" släpps på svenska Disney+ den 25 december.
| 12 oktober 2020 17:25 |