Film

Skribent

Alexander Dunerfors

30 december 2013 | 14:01

Så gick det för julens biopremiärer

"Hundraåringen" och "Sune på bilsemester" är de mest sedda filmerna just nu.

Gammal är äldst: 100-årige Allan Karlsson slog 11-årige Sune Andersson i kampen om julhelgens biobesökare. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" slog rekord på juldagen med årets bästa premiärdag för en svensk film. Felix Herngrens komedi fortsatte sitt segertåg över helgen och behöll ledningen på biotoppen. 

Men "Sune på bilsemester" tar för sig den också. Uppföljaren till förra årets mest sedda svenska film lyckas kanske inte upprepa just den bedriften, men sålde tillräckligt med biljetter för att säkra andraplatsen. 

På bronspallen hittar vi "Hobbit: Smaugs ödemark" som snart varit ute i tre veckor. Den följs av juldagsfilmen för de allra minsta, "Emil och Ida i Lönneberga", på plats 4.

Se hela biotoppen här...

I Amerikat har man förklarat "47 Ronin" en av 2013 års stora floppar. Samurajfantasyn med Keanu Reeves i huvudrollen kostade 175 miljoner dollar att spela in, men har hittills fått tillbaka 20 miljoner från biobesökarna. 

Det var även en tråkig jul för Justin Bieber, vars senaste musikdokumentär "Believe" bara drog in 4,2 miljoner dollar i USA. Ett rejält tapp om man jämför med hans förra, "Never Say Never". 

Julhelgen tillhörde annars en lurvig hobbit och hans 13 små dvärgar. "Hobbit: Smaugs ödemark" tog tillbaka tronen på Box Office, och har nu 190 miljoner amerikanska dollar att stoppa i Erebors skattgömma - världen över har filmen fått in totalt 600 miljoner.

| 30 december 2013 14:01 |