Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 november 2013 | 13:01

Så far djuren illa i Hollywoods storfilmer

"Inga djur skadades under inspelningen av denna film." En standardtext i slutet av de flesta filmer, som ska försäkra oss i publiken att inga av de söta djuren for illa, oavsett vad de går igenom i filmens scener. Men den mörka sanningen är att många djur behandlas illa eller dör i flera av Hollywoods stora produktioner.

Hollywood Reporter serverar chockerande läsning i sitt avslöjande om The American Humane Association (AHA) - en gång i tiden en viktig aktör som såg till att djuren verkligen mådde bra när de användes för film och TV. Idag har AHA en mer godtycklig användning av den kända frasen, och har vid flera tillfällen sopat allvarliga incidenter under mattan.

"Det här är väl givet men SÄG INGET TILL NÅGON! Jag har tonat ner det som f-n", skriver AHA:s Gina Johnson i mail till en kollega. Detta efter att tigern King var nära att drunkna på inspelningen av "Berättelsen om Pi", en inspelning hon var anlitad för att övervaka.

Här är några exempel på när djur kom till skada:

27 djur dödades under inspelningen av "Hobbit"-filmerna på Nya Zeeland. Får och getter drunknade och dog av uttorkning under en paus i inspelningen.

En tränare ska ha blivit våldsam mot en av hundarna i "Eight Below", Disneys äventyrsfilm från 2006 med Paul Walker. Detta efter att slädhundarna hamnade i bråk.

En jordekorre klämdes oavsiktligt till döds på inspelningen av "Hemma bäst" med Sarah Jessica Parker.

Många hästar skadades under Narnia-filmen "Prince Caspian". Men trots det: "inga djur skadades" säger eftertexterna. Nu förklarar organisationen att skadorna varken var allvarliga eller avsiktliga.

Flera hästar dog, möjligen av värmeslag, under Paul Thomas Andersons "There Will Be Blood". Eftertexterna i filmen säger bara att "American Humane Association övervakade djurscenerna".

En häst dog under inspelningen av "War Horse". Men för att "skydda Steven Spielberg" och slippa ge filmen dålig publicitet bestämde för AHA för att dölja incidenten.

Bland de mest kända händelserna på senare tid är att flera hästar dog under inspelningen av TV-serien "Luck", något som satte stopp för hela serien.

Mer obekväm läsning om filmvärldens felbehandling av djur hos Hollywood Reporter »

| 26 november 2013 13:01 |