Serie

Skribent

MovieZine

19 september 2023 | 12:30

"Young Royals"-regissör bakom Sveriges första dramaserie på TikTok

Regissören Rojda Sekersöz och manusförfattarna bakom "Young Royals" samarbetar med IQ.
En tv-serie på TikTok, kan det vara något? I oktober är det premiär för "Ruset" som hoppas fånga unga tittare där de befinner sig - med ett budskap om smarta alkoholvanor.
 
Serien porträtterar ungas relation till alkohol, hur den påverkar relationer, beteenden och känslor. För regin står Guldbaggevinnande Rojda Sekersöz ("Dröm vidare") och manus skrivs av systerduon Tove och Sofie Forsman, två av Sveriges mest anlitade manusförfattare.
 
I "Ruset", en serie skapad av IQ för att öka medvetenheten om normer och ungas relation till alkohol, möter vi Niva (Wilma Lidén) som är hemligt kär i sin bästa kompis Alba (Sabina Ddumba). Under en stökig helg på landet måste Niva välja – ska hon avslöja sin hemlighet eller följa med de andra i jakten på ruset. I rollerna syns också Fabian Penje och 19-årige debutanten Juan Carlson.
 
Rojda Sekersöz har tidigare gjort "Dröm vidare", "En komikers uppväxt" och "Young Royals".
 
Tio avsnitt under tio dagar där varje avsnitt är 2 till 4 minuter långt och filmat på högkant, ett format skräddarsytt för TikToks plattform.
 
– Det har stundtals varit utmanande att jobba med det här korta högkantsformatet. Men det har framför allt varit en ögonöppnare för hur drama kan skapas och paketeras på nya sätt. Det ska bli otroligt spännande att se hur det tas emot, säger regissören Rojda Sekersöz.
 
– Vi vill nå unga där unga befinner sig och utmana den alkoholromantiserande bilden som ofta finns inom drama och populärkultur, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ. Samtidigt vill vi porträttera och stärka den nya normen att unga dricker mindre så att fler gör medvetna och smarta alkoholval.
 
Första avsnittet släpps den 12 oktober.
| 19 september 2023 12:30 |