Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 december 2019 | 09:30

Rian Johnson: "Att försöka hålla fansen nöjda är ett misstag"

"Jag vill bli överraskad och utmanad när jag själv går på bio", säger regissören bakom omdebaterade Star Wars-filmen "The Last Jedi".
Det är svårt att göra Star Wars-fans nöjda nuförtiden. Antingen är filmerna för lika de tidigare, eller så är de inte tillräckligt lika, om man ska tro debatterna på nätet.

Ingen har nog fått lika mycket kritik som "The Last Jedi"-regissören Rian Johnson, som vände upp och ned på många förväntningar med sin film. Men att jobba med "fan service" är han inte intresserad av, enligt en ny radiointervju.

- Jag tror att om man tar sig an ett kreativt jobb med målet att hålla en grupp fans nöjda, så gör man ett misstag som antagligen får rakt motsatt resultat, säger Rian Johnson.

- Det gäller även för mig som ett fan, när jag går och ser något och tror att jag vet vad jag vill ha. Om jag får exakt det jag ville se, känner jag "Åh, okej". Jag kanske ler, känner mig neutral och tänker inte så mycket mer på det. Men det kommer inte göra mig särskilt tillfredsställd.
 
 
Johnsons "The Last Jedi" delade publiken i två läger, och än idag är hans kreativa val omdebatterade bland fansen. Själv tycker regissören att det är exakt så han vill ha sina filmer - oförutsägbara och oväntade:

- Jag vill bli chockad, jag vill bli överraskad, jag vill se saker ur en ny kontext. Jag vill bli utmanad som ett fan när jag slår mig ner i biografen. Och jag tror att det man vill få ut av filmer påverkar hur man gör dem.

Rian Johnson är just nu bioaktuell med "Knives Out", ett stjärnspäckat mordmysterium som fått bra betyg av både kritiker och publik. Kanske är originella historier vad han borde hålla sig till? Inget ont om "The Last Jedi" för min del, men jag kan förstå varför en del känner sig svikna av filmen.
 

Läs också: MovieZine recenserar "Star Wars: The Rise of Skywalker"

 
 
Vad tycker ni om filmskaparens uttalande? Var drar man gränsen mellan fan service och att bjuda på något nytänkande?
| 18 december 2019 09:30 |