Film

Skribent

Alexander Svensson

27 maj 2024 | 15:00

Regissören bakom animerade "Den lilla sjöjungfrun" kritiserar Disneys remake

"Verkliga djur på zoo är mer uttrycksfulla" säger en av Disneys veteraner om försöken att fånga animerad magi i live-action-format.
John Musker är mannen bakom en rad hyllade animerade Disneyfilmer. I bagaget har han bland annat klassiker som “Aladdin” och “Hercules” och nyare filmer som “Prinsessan och grodan” och “Vaiana”. En av hans mest kända filmer är dock den ursprungliga “Den lilla sjöjungfrun”, som förra året fick en remake i live-action-format med Halle Bailey i huvudrollen.
 
Nu har Musker gått ut och kritiserat filmen, och Disneys remakestrategi i allmänhet i en ny intervju med Variety.
 
Krabban Sebastian i live-action-versionen från 2023.
 
- Företag tänker alltid “hur reducerar vi våra risker? Folk gillar det här, eller hur? Vi bara gör det igen och säljer det till dem i ett nytt format.” Eller så tänker de, “Tja, vi kan göra det bättre”.
 
- De gjorde ingenting med far-dotter-historian i 2023 års “Den lilla sjöjungfrun”, och det var hjärtat av filmen, på sätt och vis. Och krabban - verkliga djur i ett zoo är mer uttrycksfulla. Det är samma sak med “Lejonkungen”.
 
Den oerhört uttrycksfulla krabban Sebastian i det animerade originalet från 1989.
 
Musker är inte den första som kritiserar varken “Den lilla sjöjungfrun” eller Disneys live-action-remakes av animerade klassiker överlag. Inte heller är han först med att poängtera att en hel del av originalfilmernas charm och karaktär försvinner i en jakt på att få saker att se “realistiskt” ut. Krabban Sebastian är ett bra exempel på en karaktär som är rolig just för att han är så uttrycksfull, något man inte kan åstadkomma med en animerad krabba som ska se fotorealistisk ut.
 
Lite kritik från gamla regissörer avskräcker dock inte Disney från att producera remakes. På gång är bland annat den evigt fördröjda nyversionen av “Snövit” med Rachel Zegler och Gal Gadot i rollerna, och en live-action-tolkning av Muskers “Vaiana” där Dwayne Johnson kommer att göra repris på sin roll som Maui.
| 27 maj 2024 15:00 |