Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 oktober 2023 | 17:50

Regissören bakom skräck-Nalle Puh: "Trodde vi skulle bli stämda av Disney"

Regissören Rhys Frake-Waterfield överraskades av att Disney inte stämde när han gjorde Nalle Puh-skräckisen ”Winnie-The-Pooh: Blood & Honey”.
Många ögonbryn höjdes när barndomsfavoriten Nalle Puh plötsligt blev skräckfilm i form av slasher-rullen ”Winnie The Pooh: Blood & Honey”. Skaparen A.A. Milnes dödsbo har tillsammans med Disney trots allt ägt rättigheterna fram tills 2022 då karaktärerna blev allmän egendom.
 
Brittiska filmskaparen Rhys Frake-Waterfield tog då chansen att göra skräckfilm där Nalle med vänner är brutala mördare. Filmen blev trots kritikers sågningar en kommersiell framgång som nu väntar en uppföljare.
 
Men att Disney inte skulle lägga sig i eller till och med stämma var inte en självklarhet i ursprungsläget. I en intervju med IndieWire berättar Frake-Waterfield att det fanns en oro att inte bli stämd - och chocken över att det aldrig hände.
 
- Om de ville hade Disney kunnat stänga ner produktionen. Eftersom företaget är så jävla stort hade de bara kunnat säga, även utan anledning: ”Vi stämmer dig och ska se till att du straffas på värsta sätt. Vi kommer att binda dig juridiskt. Och filmen kommer aldrig släppas”. Så den risken fanns att även om vi gjorde allt 100% riktigt, så kunde de inleda rättstvister om de ville. Men det gjorde de inte.
 
Med tanke på filmens mindre entusiastiska mottagande är det osäkert om det är andra än regissören som är glad att filmen faktiskt släpptes. Återstår att se hur hans kommande ”Bambi: The Reckoning” blir men splatterfans lär åtminstone glädjas...
| 28 oktober 2023 17:50 |