Skribent

Viktor Jerner

7 juni 2013 | 20:01

Redaktionens mest emotsedda sommarfilmer

Filmfrågan: Vilka biofilmer kommer inte redaktionen att missa i sommar?

Vi på MovieZine har länge funderat på hur vi skulle kunna göra för att ni läsare ska få en chans att lära känna oss skribenter lite bättre. Det här - Filmfrågan - är ett steg i den riktningen. Lite då och då kommer vi att ställa en fråga som vi skickar ut till alla som jobbar med sajten på olika sätt (podcastare, videobloggare, skribenter och annat löst folk), och med deras svar som grund kan vi tillsammans försöka bygga oss en bild av deras tycke och smak.

Vi börjar med att fråga om vilka tre filmer de skulle välja om de bara får se tre filmer på bio i sommar (från och med nu till och med augusti). Nedan har ni deras svar. Tyck gärna till om den här idén i kommentarerna och tänk till, vad skulle ni själva vilja fråga redaktionen?

Sebastian Castro (Filmfika): Efter en fantastisk biosommar 2012 så trodde jag aldrig att denna sommar skulle kunna hålla måttet. Men än så länge ser det faktiskt lovande ut. Jurassic Park får åter liv på bioduken, denna gång i post-konverterad 3D. Ett gäng uppföljare som "Scary Movie 5", "Dumma Mej 2" och "300: Rise of An Empire" blir även de aktuella när vi väljer bort solbrännan mot saltade popcorn och tuggummi-befläckade biostolar. En av de som jag ser mest fram emot ligger nog även på listan hos många andra filmnördar; Zack Snyders tolkning av Stålmannen. Han må vara en regissör som tidigare endast fokuserat sig på yta och glans, men när "Man of Steel" produceras av Christopher Nolan samt manus av David S. Goyer (tidigare skrivit "Dark Knight"-trilogin) så kan jag inte låta bli att räkna ner dagarna.

Mitt andra val står det mexikanska geniet Guillermo del Toro för som äntligen är tillbaka, nu med "Pacific Rim". Efter mästerverk som "Pans Labyrint" så hoppas jag att han fortfarande kan överraska, häpna och fånga publiken med sin visuellt vackra stil. Slutligen så faller vi tillbaka till superhjältegenren med "Kick-Ass 2". Även om trailern inte gav mig samma sug som den föregående är jag ändå optimistisk. Så länge filmen kan fortsätta blanda komedi med sina seriösa ämnen, och även bjuder på fördjupning i karaktärerna, så kan detta nog gå hela vägen hem. Återstår att se om biosommaren toppar sitt föregångna år. Men en sak är i alla fall säker - jag väljer hellre biljetten och läsken framför sommarsolen alla dagar!

Alexander Dunerfors: Många av sommarens blockbusters ligger för mig på samma nivå: jag är nyfiken på alla men inte överdrivet pepp på någon speciell. Bland alla superhjältar och jätterobotar måste jag nog välja "Man of Steel", för att som alla andra se om den kommer upp i Christopher Nolans Batman-klass. I ärlighetens namn har bara den senaste, mer actionladdade trailern imponerat på mig. Jag hoppas inte vi får se alltför mycket av när de hänger tvätt i Smallville. Nyligen såg jag tio minuter ur "World War Z", och trots att alla verkar ha dömt ut filmen på förhand såg det riktigt maffigt ut med sanslöst galna zombies. Om filmen håller det tempot blir det en av sommarens överraskningar. Världen behöver en bra och påkostad zombieapokalypsfilm. Den givna svenska filmen på listan är "Snabba Cash - Livet deluxe". Jag gillade tvåan och vill se hur Jens Jonsson hanterar finalen. Det kan bli något episkt.

Rasmus Foltmar (Filmmixern): Jag ska se "Man of Steel" i IMAX i sommar, så den är en självklarhet på min repertoar. Förutom mannen med järnbalk ser jag mest fram emot "Spring Breakers". Mest för att den verkar så galen och dum i huvudet på alla sätt, och jag känner att den här sommaren behöver just en sådan film. Regissören Harmony Korine har skrivit manuset till "Kids" från 1995, och det är en riktigt obehaglig historia, så man aldrig riktigt vad man får av Korine. Jag hoppas för övrigt på en ny Spring Break-tradition i Sverige i och med den här filmen, även om det kanske är lite för kallt att festa på stranden (har vi ens stränder?) i april.

Om allt går rätt överträffar regissören Neill Blomkamp sig själv med sin nya film "Elysium". "District 9" var 2009 års bästa film, och då var 2009 ändå ett bra år med filmer som "Avatar", "Inglourious Basterds" och "Watchmen". Det Johannesburg som Blomkamp visade upp var skitigt och äckligt i en av de filmer som varit mest visuellt slående de senaste åren. Han gjorde något helt originellt, och nu gäller det att han lyckas göra det igen. En skallig Matt Damon med gigantiskt vapen bådar dock väldigt gott.

Viktor Jerner (Filmmixern): Danny Boyles "Trance" är nog filmen som ligger allra högst upp på mina lista över efterlängtade filmer i sommar. Till en början var jag inte jättetaggad, men på senare tid har den stigit till skyarna. "127 timmar" var fantastisk och det är få unga skådespelare som överträffar briljanta James McAvoy. En tight, flippad heistfilm är precis vad jag behöver nu känner jag. Sen har vi det givna valet - "Man of Steel". Det är lätt att göra det här till en Christopher Nolan-film för att han producerar, men för mig är det regissören Zack Snyder som lockar allra mest. Med mästerverken "300" och "Watchmen" i bagaget är han ett magiskt val när det gäller att axla en nytolkning av Superman-karaktären. Promotion-materialet har också varit ohyggligt lovande, casten är långt bortom stabil och den skitighet som man hoppats på verkar finnas där. Jag kunde inte vara mer peppad.

Sist men inte minst har vi lite av ett wildcard, Michael Bays "Pain and Gain". Likt Nicholas Winding Refn tycker jag att Bay är lite av en underskattad filmskapare faktiskt. Visst, hans rejäla stolpskott - "Transformers: Revenge of the Fallen" m.fl. - är inte ens nära målet, men andra gånger sätter han den i krysset, vilket exempelvis "The Island" är ett exempel på. Här gör han en lågbudgetfilm (med hans mått mätt) och berättar en historia som ligger honom varmt om hjärtat, jag tror att det kan resultera i en homerun. Att den sinnesjuka storyn baseras på en sann historia är smått ofattbart, och jag tror att Bay är rätt man för jobbet.

Mats Karlsson: Det är en tuff uppgift att välja endast tre filmer av sommarens heta bioreportoar, men eftersom jag är en skapligt stor sucker för underhållningsfilm blir mina val därför ganska mainstreamt. Först ut är Zack Snyders "Man of Steel" som ser väldigt tilltalande ut och Snyder är helt klart rätt man att visa upp en ganska uttjatad superhjälte på ett helt nytt sätt. Ska även bli väldigt intressant att få se resultatet av kombon Snyder och Nolan. Ett par veckor senare kommer mitt nästa nördval, Guillermo del Toros "Pacific Rim". Del Toros barnsliga men underbara sinne för filmhantverket gör att det vattnas kring munnen. Det lilla man har fått se hittills, ser riktigt bra ut! Sist men inte minst är Neill Blomkamps science fiction-äventyr "Elysium". Kommer Blomkamp leverera hälften av mina förhoppningar kommer jag gå ur biografen med ett stort leende på läpparna.

Hannes Kinnunen (Filmmixern): 2013 ser ut att bli en riktig het superhjältesommar och den superhjältefilm jag ser mest fram emot är Zack Snyders "Man of Steel". En nytolkning av Superman där man försöker skala ner på det som i mångas ögon är "löjligt". Kan det bli mer personligt för Stålis? Kan det bli lite skitigare? Kan det bli lite BÄTTRE? Det är vad det tippas på och det är precis vad jag som serienörd hoppas på. Den andra filmen jag var riktigt taggad på är "Only God Forgives". Jag har dock redan sett den när den här texten publiceras men anledningen varför jag har med den som en av sommarens hetaste filmer för mig är först och främst för att den är av dunderduon Ryan Gosling och Nicholas Winding Refn. Tillsammans låg de bakom 2011 års bästa film i min mening; "Drive". Men samtidigt också för att jag älskar snygg estetik, filmer som levererar både fantastiskt foto och musik tillsammans med fint framförande av skådespelare och regissör är det bästa en filmälskare kan få, och det verkade vara precis det jag ville ha.

Och sist men inte minst den film jag ser mest fram emot i sommar är Guillermo Del Toros mega-blockbuster "Pacific Rim". Som sci-fi älskare där både gigantiska monster och robotar inkluderas i min lista på saker som gör att saliven rinner och med tanke på att Michael Bay totalt misslyckats med sina robot-filmer så är det här en perfekt kombo som passar mig som handen i hansken. Och sedan att toppa hela den ljuvligheten så har vi en riktigt bra regissör, fin cast och hittills bara fantastiska trailers släppta. Jag känner mig som en tolvåring på julafton, det här är en film för Hannes.

Patrik Linderholm (Filmmixern): Sommarens biorepertoar ser minst sagt lovande ut, med såväl hyllade indieprojekt som "Spring Breakers" och maffiga superhjältesagor. Mycket är jag peppad på, men en film som jag inte vill missa är Danny Boyles "Trance". Boyle har fascinerat genom alla år och hans senaste "127 timmar" var en av det årets bästa. När han nu kombinerar heistfilm, hypnos och enligt utsago svindlande estetik är intresset högt. Jag har dock hållit mig borta helt från trailers och annat material utan endast gått på word of mouth, vilket bara höjt spänningen ännu mer då jag nästan inte alls vet vad jag har att vänta mig. Men känner jag Danny Boyle rätt blir det inget man glömmer i första taget.

En annan av årets mest efterlängtade är "Man of Steel". Från att ha varit förhållandevis sval kring projektet (hur kul är egentligen Stålmannen på en skala?) så har peppen minst sagt skjutit i skyn. Zack Snyders version ser ut att ha precis den rätta tyngd och patos som behövs för en superhjältefilm, och med Snyders känsla för action kan det nog bli ett rätt maffigt äventyr. På tal om action finns det en film som jag absolut inte missar denna sommar och det är Guillermo del Toros "Pacific Rim". För att citera mannen själv; "it's giant fucking robots versus giant fucking monsters" - behöver en säga mer?

Fabian Norlander (Filmfika): Sommaren för filmentusiaster är som kattmynta för katter, det är den andra sidan av Oscarssäsongen på filmmyntet. Vi byter ut sol mot biomörker, D-vitamin mot popcornens noll vitamin och bad mot bioreklam. Vi är helt enkelt bleka, nära till skörbjugg, men så himla taggade på biosommaren. Förra årets sommar var svår att slå, filmer som "The Avengers", "The Dark Knight Rises" och "Prometheus" var starka namn. Men några guldkorn har ändå sparats till i år. Först ut må inte vara en ny film, men per definition släpps den på nytt nu i sommar.  "Jurassic Park" Jag tror att alla filmfantaster har en relation till den filmen, inte minst jag själv. Det var filmen som jag anser satte igång cineasten i mig, så den filmen kommer alltid ligga när mitt hjärta och förhoppningsvis på närmaste biograf.

En annan film jag ser så otroligt mycket fram emot är "Man of Steel". Jag är en serietidningsfantast och älskar Superman. Trots framgångsrika filmer så tycker jag inte att de har gjort karaktären rättvisa, särskilt inte "Superman Returns". Från vad jag har sett av den tårframkallande trailern så tror jag att Superman kommer få den film han och DC Comics förtjänar. En mörkare mer teologisk Superman ser jag fram emot. Medan vi ändå är inne på serietidningar så skulle jag vilja avsluta med "The Wolverine", som åter igen försöker ge Hugh Jackman en solofilm om den odödlige mutanten. Den förra installationen var en katastrof, så jag hoppas att de går tillbaka till serietidningarna och plockar det som gör Wolverine till en av de mer intressanta karaktärerna i Marvels universum.  Dessa är min val av förhoppningar till årets biosommar. Ses i biomörkret.

Andreas Samuelsson: Först ut är "Kick-Ass 2". Jag är generellt emot uppföljare men är tillräckligt sugen på att se fler äventyr med titelhjälten och framför allt Hit Girl för att frånse detta faktum. Får man bara till originalets unika kombination av brutalt serietidningsvåld och svarta humor så kommer det gå galant. Att man lagt till en sedvanligt överspelande Jim Carrey i rollistan känns för en gångs skull helt motiverat. Sen har vi även Pedro Almodovars "Kära passagerare" - "Pedro Almodovar gör comeback i komedigenren!" En mening som får mina skrattmuskler att vibrera av upphetsning. Bara trailern till den skruvade filmen om hysterikorna på ett flygplan är skoj som få. Att den begåvade spanjoren fortfarande levererar färgstarka, intelligenta filmer är starkt ett tecken på att även hans bisarra men smittande humor överlevt ålderns höst.

Min tredje film blir "Känn ingen sorg". Att man valt att göra film på Håkan Hellströms musik - som är full av så mycket sprudlande, stormiga känslor - är nära inpå briljant. Att duon Mårlind/Stein gör sin första blågula rulle på länge är förhoppningsvis ett tecken på att de återgår till sin snygga "Storm"-stil. Förbereder mig på att skratta, gråta och bli lite sådär kär som man bara kan bli i en Håkan-låt.

Jonna Vanhatalo: En film jag sett fram emot väldigt länge är "World War Z", så den missar jag inte i sommar. Dels för att jag är barnsligt förtjust i apokalypser och värdsliga undergångar och en zombie-pandemi av den här omfattningen verkar onekligen väldigt hotfull på i princip alla plan. Sedan älskar jag zombies. Älskar i och för sig också vampyrer och annat överjordiskt och dött med, men det är något speciellt med människomumsande, döda människor som lyckligtvis tack vare sitt handikapp - döden - är aningen långsamma och inte så tänkande, vilket ger de levande små välbehövliga fördelar. Att Brad Pitt är med gör det inte sämre. I brist på någon annan bra rysare i sommar hoppas jag på spänning och lite kalla kårar av denna.

"Elysium" är en annan som jag väntar på. Älskade "District 9" och när nu regissören Neil Blomkamp är tillbaka med ännu en framtidsdystopi kommer jag sitta bänkad. Matt Damon och Jodie Foster lovar gott och trailern är riktigt snygg och klasskillnader rika och fattiga emellan är ett tacksamt ämne att göra film på och intressant också i efterhand att applicera på verkligheten. Sedan ska jag äntligen se "Stories We Tell", en dokumentär av Sarah Polley. Dokumentärfilmer är fantastiska att se på bio och då jag hemma framför TV:n tenderar att ta alltför många pauser av alla möjliga slag, ska jag verkligen välja stor duk till denna. Missade filmen på både förra årets Stockholms filmfestival och Dokumentärfilmsfestivalen i mars, så i sommar är det dags då den fåt en "riktig" premiär. "Stories We Tell" handlar om Polleys egen familj, det är en film om minnen och historieberättande och hon har redan visat sig vara en bra visuell sådan med till exempel "Take This Waltz", varför jag har höga förväntningar när hon nu gett sig in på dokubanan.

Lotta Zachrisson: Jag läste Filmvetenskap på Stockholm Universitet i samma veva som Trainspotting kom ut och den filmen blev även ämnet för min uppsats. Sedan dess har jag varit såld på Danny Boyle, och att han på senare tid gett oss sådana pärlor som "Slumdog Millionaire" och "127 Timmar" har förstås bara förstärkt min övertygelse. Att "Trance" ger oss tillfälle att stifta närmre bekantskap med James McAvoy skadar ju inte heller. Så den är en självklarhet att se i sommar.

Annars tror jag "Stories We Tell" kommer att bli ett måste. Redan första gången jag såg trailern blev jag nyfiken på dokumentären med det otroligt personliga ämnet av och med Sarah Polley. Filmen har mottagits mycket varmt av recensenter, inte minst av vår egna här på MovieZine som gav den full pott. Är det årets "Searching for Sugarman" måhända? Sommaren bjuder ju annars på lite skralt utbud vad gäller filmer, men en regnig dag (och det kommer ju garanterat finnas några sådana) finns inget bättre än att krypa in i salongen för en riktigt underhållande storfilm. Årets är förstås "The Lone Ranger" med Johnny Depp och av regissören som skapade omåttligt framgångsrika "Pirates of Caribbean".

Jakob Åsell: Om jag bara får välja tre biofilmer att se i sommar hade det blivit: "Pacific Rim" - Guillermo Del Toro är tillbaka i registolen efter fem långa år och utifrån de fem minuter han visade i Vegas av sitt nya monster & robot-opus har han inte legat på latsidan, jag fick gåshud ända upp till ögonlocken! "Jakten" - Thomas Vinterbergs "Festen" - den bästa danska exporten sen Lego och Elefantöl - var en av filmerna som grundlade mitt filmintresse. Nu är han och Mads tillbaka och för att citera herr Chefredaktör: "Danskjävlarna har gjort det igen!". Och slutligen, "Vanishing Waves" - En apasnygg festivalfavorit från förra årets upplaga av Fantastisk Filmfestival, Om du bara ska se en sexig Litauisk sci-fi i drömlandskap i sommar - se "Vanishing Waves"!

| 7 juni 2013 20:01 |