Film

Skribent

Mats Karlsson

17 september 2012 | 14:01

Publikrusning efter "Palme"

Så gick det för helgens nya biofilmer i Sverige och i USA.

Det var ingen av helgens premiärfilmer som lyckades knuffa ner "Modig" eller "Hamilton 2". Det blev en kamp om tredje och fjärdeplatsen mellan "Resident Evil: Retribution" och "Palme", där den förstnämnda tog hem spelet. Fast "Palme" ska verkligen inte skämmas för en 4:e plats. Filmen sågs av 19 900 personer vilket är den starkaste öppningen för en svensk dokumentär (sedan SFI började föra fullständig statistik 2001).

De 21 000 personer som valde att se "Resident Evil: Retribution" kan man se mer som en normal siffra och till och med något mindre än vad man hade räknat med. På 8:e plats placerade sig komedin "Rivalerna" och på 14:e plats hittar vi Cannes-filmen "Lawless".

Se hela biotoppen här... 

I USA var det inget snack om saken, där regerade Milla Jovovich med "Resident Evil: Retribution" som spelade in 21 miljoner dollar. Men som i Sverige var det lägre resultat än förväntat, föregångaren drog in 26 miljoner dollar under öppningshelgen. Men en film som spelade in mer pengar än vad man hade hoppats på är "The Master" som spelade in 145 000 per biograf. Filmen slog därmed "Moonrise Kingdom" som hade rekordet på 130 000 dollar per biograf.

Vad såg du på bio i helgen? Kommentera nedan.

| 17 september 2012 14:01 |