Serie

Skribent

Alexander Dunerfors

11 augusti 2019 | 15:00

Premiär för "Grand Hotel": Lyxsåpa med intriger på högvarv

Är det värt att spendera hösten med hotellfamiljen Mendoza på C More? Nu öppnar "Grand Hotel" - MovieZine checkar in.
ABC:s sommarföljetong "Grand Hotel" har nu hittat till C More, för att fylla höstkvällarna med drama, drama, drama.

Det är den typen av serie som upplevs bäst med en skämskudde i ena handen och ett glas billig champagne i den andra. Ytligt, men förvånande snaskigt om man är på rätt humör. Handlingen utspelas på ett lyxhotell där nya hemligheter och lögner väntar runt varje hörn.

En gång i tiden var hotellet Riviera Grand på Miami Beach områdets pärla. Numera börjar pengarna att sina och konkurrensen blir allt hårdare. Ägaren Santiago Mendoza har svårt att hålla hotellet vid liv, men det är förstås inget som märks utanpå den ståtliga fasaden. Med hjälp av sina bortskämda barn och lurig personal försöker han få hotellet tillbaka till dess glansdagar.
 
Large 7c41f30e7188bc71a8d14faf83ec9c46 grandhotel2
 

Miamis kungligheter vs det vanliga fotfolket

 
I centrum står patriarken Santiago, hustrun Gigi, och ett gäng vackra, lata och sexgalna döttrar och söner. Men vi får också möta dem som serverar drinkar, bäddar sängarna och sopar bort all skit.

En städerska smider planer. En bartender rör om i grytan. En hård personalchef slåss för rollen som seriens bitch, dock i god konkurrens från samtliga av seriens kvinnor. Alla håller hemligheter för alla, förutom för tittarna - för man gör det klart och tydligt från första avsnittet att varje karaktär har något att dölja.

Enbart den rakt igenom goda dottern Alicia (Denyse Tontz) verkar ha rent mjöl i påsen. Med samma charmiga leende som Anna Kendrick blir hon lite av seriens hjärta, och hennes fumliga försök att närma sig nyanställde Danny (Lincoln Younes) är rätt gulligt att följa.

Demian Bichir ("The Hateful Eight") är förmodligen den ende du kommer känna igen, även om han inte direkt har fått Emmy-material att jobba med här. Alla andra verkar anlitade för att de ser snygga ut när de ligger halvnakna vid poolen.
 
Large 7c41f30e7188bc71a8d14faf83ec9c46 grandhotel1
 

Hotell med intriger i väggarna

 
Men där serien saknar talang har man iallafall tryckt gasen i botten på intriger och lögner. Det går inte en scen utan att någon har blivit besviken, påkommen, hotad, avlyssnad, lurad eller fått sparken. Varje replik är laddad med viktig information, varje scen fylld med twistar. Addera på ett mysterium med en försvunnen kvinna, som råkade komma över en farlig hemlighet. (Inte för att serien behövde ytterligare en hook.)

"Grand Hotel" skriver kanske inte om reglerna för tv-såpor, men den följer dem troget och spelar ut starka kort redan från första avsnittet.

Är det en serie för mig? Nej, knappast. Ungefär som när jag recenserade piloten av "Dynastin" häromåret så blir jag underhållen, hyfsat engagerad, jag skriker "oh no you didn't! " åt tv:n, men jag känner inget behov av att se mer. Inte när tv-landskapet är fyllt av så många fantastiska måste-serier just nu.

Är det då en serie för dig? Visst kan "Grand Hotel" vara beroendeframkallande om du gillar maktspel, intriger på högvarv och ett tillskruvat familjedrama. Det är lättsmält underhållning som bjuder på mycket ögongodis, men förvänta dig inget mer än så.

De två första avsnitten av "Grand Hotel" släpps på C More 13 augusti.
| 11 augusti 2019 15:00 |