Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 november 2013 | 13:01

Premiär för "en av årets bästa svenska filmer"

Det blev ett högt betyg i MovieZine till filmdebuterande Anna Odell. Övriga filmkritiker instämmer.

De svenska filmrecensenterna är rörande överens. "Återträffen" är en av årets bästa svenska filmer - om inte den bästa. Dramat, som började som ett konstprojekt av Anna Odell, får idag högsta betyg i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

MovieZine var först ut med att recensera "Återträffen", redan i slutet av augusti. Då blev det en 4:a i betyg. Andreas Samuelson skrev: "...tveklöst en av årets bästa och mest intressanta svenska filmer. Att kunna göra ett drama med detta upplägg och så pass tungt tema, och samtidigt göra den både underhållande och spännande är en bedrift få kan skryta med. Lite otippat kan Anna Odell vara film-Sveriges just nu mest lovande debutant."

Samma betyg har nu kommit från kritikerna i Aftonbladet, Expressen, Metro och Göteborgs-Posten.

"Återträffen" handlar om en klassåterträff som Anna Odell iscensätter 20 år efter att hon gick ut grundskolan. Hon undersöker vilka makrstrukturer som fortfarande finns kvar bland hennes gamla skolkamrater, och tar upp den mobbning hon utsattes för på högstadiet.

Regissören, hyllad som en av årets stora debutanter, vet däremot inte om hon kommer att fortsätta med film:

- Det var ju så himla roligt, en häftig process som det vore roligt att någon gång göra igen. Men för mig är temat viktigare än formen. Så när det blir, får vi se. Man ska aldrig säga aldrig, men jag vill nog ha lite av det här undersökandet mer. För att behålla intresset för min egen del, säger Anna Odell till MovieZine.

| 15 november 2013 13:01 |