Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 oktober 2019 | 15:00

Premiär för "Batwoman": Lesbisk superhjälte rensar upp i Gotham City

Entré för en lesbisk, maskerad hämnare som bekämpar både superskurkar och homofobi i Gotham City. Kan Ruby Rose ge oss hjälten vi förtjänar och behöver i höst?
En ny vecka, en ny historia från Gotham City. Om "Joker" var en utsökt festmåltid på bio så är "Batwoman" en platt och kall cheeseburgare att klämma i tv-soffan, men även en cheeseburgare stillar hungern antar jag. Och hungern efter serietidningsbaserad underhållning verkar än så länge omättad.

I detta hörn av DC:s universum har Batman varit mystiskt försvunnen i tre år, och det är hög tid för en ny hjälte att rensa upp i Gotham City. Bruce Waynes kusin Kate upptäcker hans hemliga mansgrotta och syr om dräkten för att kicka röv med stil.
 
 
Så börjar nya CW-serien "Batwoman", där första avsnittet berättar en ganska klassisk origin story. Vi får lära känna Kate Kane, en ung rebell som topptränats i hårda miljöer, har problem med sin farsa och plågas av barndomstrauman. Kate har länge velat bli en del av Crows, specialstyrkan som håller Gotham tryggt sedan Dark Knight stack från stan. Men hon upptäcker att hon trivs bäst när hon går sin egen väg, även om det råkar vara i kusinens fotspår. Självklart introduceras det också en galen skurk och en något komplicerad kärlekshistoria.

"Batwoman" har kanske inte mycket som skiljer sig från övriga superhjälteserier på The CW, där såna som Arrow och The Flash regerat i några år. Men serien har en tuff Ruby Rose i huvudrollen och en lesbisk superhjälte i täten, och gör det så kallade "Arrowverse" lite mera queer. Att hjältinnan får bekämpa både skurkar och fördomar känns uppfriskande nytt för tv-rutan, även om det lär sticka i ögonen hos en del så välkomnar jag mer representation och mångfald inom alla hörn av populärkulturen. Gillar man det inte får man helt enkelt stänga av. Själv tror jag att Kate och Sophie kan bli en gullig duo att följa i höst. Det är upplagt för spännande dynamik mellan kärleksparet som drivits isär.
 
 
Tyvärr är det inte mycket annat som imponerar med ”Batwoman”, en lågbudgetserie som mer ser ut som en skoluppsättning av ”Gotham”. Manuset i det första avsnittet är platt, slagsmålen tråkiga, alla flashbacks rentav fult utförda.
 
Det hjälper inte att Batwoman stjäl både namn, dräkt och gadgets från en av tidernas populäraste superhjältar, för hon hamnar verkligen i skuggan av alla fantastiska filmer vi sett om Batman. Samtidigt kan jag tänka mig att Kate Kane får utveckla sin egna personlighet under den kommande säsongen, och som många andra DC-serier hos The CW borde även hon kunna hitta sina fans. Vi får se.
 
 
"Batwoman" finns att se hos HBO Nordic från 8 oktober. Nya avsnitt släpps varje tisdag.
| 7 oktober 2019 15:00 |