Serie

Skribent

Alexander Kardelo

11 juni 2019 | 18:00

Både gråt och glamour när ”Pose” återvänder med nya avsnitt

Hiv, aktivism och Madonna dominerar den andra säsongen av Ryan Murphys regnbågsfärgade New York-skildring.
Category is... Sommarens mest queera tv-serie.

När ”Pose” återvänder med nya avsnitt har serien mognat. Den bjuder på mer angelägna teman och sätter såväl hiv-kamp och hbtq-aktivism i rampljuset. Men vi får också minst lika mycket bitchiga miner och sylvassa repliker som sist.

Första säsongen av Ryan Murphys dramaserie tog oss tillbaks till det sena 80-talet, och ett sprudlande New York-kollektiv. Handlingen kretsar kring en ”familj” av unga och mörkhyade homo- och transsexuella. Utstötta ungdomar som delar både lägenhet och en passion för ballroom-kulturen. Vardagen består av rasism, homofobi och drömmar om ett bättre liv. På kvällarna döljs alla känslor under lager av fantastiska kreationer som visas upp på färgsprakande modevisningar. Om du någonsin undrade var ”RuPaul’s Drag Race” hämtat sin inspiration ifrån - watch this!
 

Elektra vet hur man gör entré.
 
Den här gången spolar man fram handlingen ett par år, till 1990, passande nog året då Madonnas ”Vogue” blev en superhit. Seriens huvudpersoner är extatiska, nu ska deras lilla underground-kultur bli mainstream och välkänd!

Vid sidan av dans och drag blir det också mer drama. Bianca startar upp en egen nagelsalong och kämpar med att acceptera sin aids-diagnos. Angel får en chans att bli fotomodell men behöver pengar till en plåtning. Den oförglömlige konferenciern Prey Tell har tröttnar på att räkna hur många begravningar han besökt på sistone. Alla tre tvingas att slåss - för sina liv, sina drömmar och sin framtid - för det finns alltid gott om vita och rika svin som vill utnyttja dem.

I ”Pose” säsong 2 är den tajta underdog-familjen i ständig kamp mot utomstående krafter, men den här gången har de kavlat upp ärmarna och är redo. Serien visar hur hopp, kärlek och gemenskap kan övervinna det mesta, eller åtminstone ge det stöd som behövs när allt känns som mörkast.
 

Angel och ACT UP protesterar mot regeringens okunskap om aids-epidemin.
 
Skådespelarna har tyvärr aldrig varit den här seriens styrka, så även i säsong 2. Det är fantastiskt och ovanligt att en serie som ”Pose” faktiskt fyllt rollistan med så många queera och transsexuella skådespelare, men synd också att flera av dem agerar hellre än bra. Samtidigt har det på sätt och vis blivit dess signum. Det är inte en påkostad Broadway-show som Ryan Murphys andra produktioner, ”Pose” är snarare den lilla amatöruppsättningen från ghettot. En uppstickare som skriker lite högre, är lite galnare och vill synas lite mer än alla andra.

Seriens egna Alexis, den glamorösa Elektra Abundance står som vanligt för de bästa syrligheterna. Denna gång gör hon sig osams (igen) med Bianca och startat ett eget hus: House of Wintour. ”Wintour is coming!” Så kastas vi än en gång mellan tårdrypande scener och underhållande såpadramatik, där den som överspelar mest vinner. ”Pose” är inte en serie för alla, men en guilty pleasure som jag iallafall inte får nog av.
 
 
Andra säsongen av "Pose" börjar sändas på HBO Nordic 12 juni och nya avsnitt släpps varje onsdag. Första säsongen finns nu att se på Netflix.
| 11 juni 2019 18:00 |