Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

29 september 2016 | 14:00

Pokémon GO gör det svårare att fuska

Niantic gör spawn-systemet slumpmässigt. Samtidigt blir det lättare att fånga vilda evolutioner, såsom Charizard.
Spelar du fortfarande Pokémon GO? Då har du kanske hittat ditt eget "svampställe" där du vet att en viss Pokémon alltid ploppar upp varje timme. Nu blir det ändring på det när Niantic gör spawn-systemet slumpmässigt. Samtidigt blir det lättare att fånga vilda evolutioner.

Själv upptäckte jag till exempel att det alltid dök upp två Charmanders i timmen på en viss strand i närheten. De dök alltid upp på samma punkt på stranden. En sådan punkt kallar speltillverkaren Niantic för "nest", alltså ett näste för djuren.

Naturligtvis är jag inte den enda som har hittat dessa platser och kartor började snabbt att dyka upp överallt på nätet för att kartlägga dessa nästen. Bekvämt å ena sidan, ostimulerande å andra sidan.Farväl, förutsägbara Pokémon-nästen

Kanske var det detta som inspirerar Niantic till att programmera om appen så att nästena blir fullkomligt slumpmässiga. Tidigare har exempelvis alla Dratini-nästen i världen plötsligt ändrats till Kabuto-nästen, men detta var fortfarande lätt för spelarna att katalogisera online. Inget näste kommer längre att generera en och samma Pokémon, utan snarare spawna Charmanders på förmiddagen, lite Eevee runt lunch och en och annan Squirtle på eftermiddagen, till exempel.

De snabba och konstanta ändringarna kommer att göra det omöjligt för spelare att uppdatera nästena på kartor och därmed tvinga ut oss på upptäcksfärd, vilket bekväma spelare såklart kan gnälla över, men att utforska är trots allt spelets poäng.

Om än obekräftat, verkar många spelare vittna om på Reddit att nya nästen har tillkommit och andra tagits bort helt. Om detta är sant hoppas vi att de nya platserna läggs till i glesbygden för att göra spelet intressant även för de utanför storstäderna.

Nu kan du springa in i en vild Charizard

Samtidigt som Niantic gör det svårare för oss att hamstra önskvärda Pokémon utan att röra på oss, blir det samtidigt lättare att hitta toppfångsten i vilda naturen. Spelare vittnar på Silph Road att de har hittat maxevolutioner av Pokémon i det vilda - något som tidigare inte var möjligt!

Jag ska nog åka till min Charmander-strand och campa tills en vild Charizard dyker upp.

Har du hittat dina nästen? Har du märkt av några förändringar i vilka Pokémon som du hittar?
| 29 september 2016 14:00 |