Film

Skribent

Jonatan Blomberg

31 december 2020 | 13:00

Peter Grönlund listar årets 5 bästa filmer

Den Guldbaggevinnande "Björnstad"-regissören Peter Grönlund listar de fem bästa filmerna från 2020.
Såhär i slutet av året brukar vi på MovieZine i vanlig ordning försöka sammanfatta året med olika topplistor. Men i år ville vi även ge någon som själv befinner sig i branschen chansen att dela med sig av sina favoritfilmer.
 
Vi hörde därför av oss till Peter Grönlund och undrade om han kunde tänka sig att dela med sig av sina fem favoritfilmer från 2020 och kort motivera sina val.
 
Large 828e28d4f91693378e71cebfc89b37fd bjo cc 88rns
"Björnstad". Foto: HBO Nordic.
 
Peter Grönlund, regissören och manusförfattaren bakom de Guldbaggevinnande filmerna "Tjuvheder" och "Goliat", bidrog själv med regin till samtliga avsnitt av HBO-serien "Björnstad" under 2020.
 
Serien kammade både hem första platsen på vår lista över årets bästa nya svenska tv-serier samt blev den enda svenska titeln på vår lista över årets bästa nya tv-serier. Enligt HBO Nordic själva är det dessutom en av streamingtjänstens mest populära tv-serier från i år.
 

Peter Grönlunds 5 bästa filmer från 2020:

 
För att få vara med på listan så behövde filmen ha släppts på bio, streaming eller DVD/Blu-ray i Sverige under 2020. 
 

"Uncut Gems"

 
 
Bröderna Safdie’s amfetaminstinna "Uncut Gems" är en av samtidens bästa filmer. Vi tar rygg på den kicksökande juveleraren Howard genom NYC’s diamantdistrikt. Det är en villebrådstillvaro av fulaffärer, lögner och tragikomiskt desperation.
 

"Scheme Birds"

 
 
Ett mästerligt dokumentärt coming of age drama i Glasgow’s utkanter. Lysande närvaro och en briljant sammansatt berättelse om unga Gemmas väg mot vuxenlivet.
 

"Till min dotter"

 
 
Den starkaste och mest förödande inifrånskildringen av krigets fasor jag sett. Det är ett akut vittnesmål och ett humanitärt nödrop till samtiden, men samtidigt intimt och brännande poetiskt.
 

"Jojo Rabbit"

 
 
En varm satir om tyska Hitlerjugend-pojken Jojo med Hitler som låtsaskompis. Estetiskt stilsäker, något barnslig men väldigt underhållande.
 

"Les Miserables"

 
 
En socialpolitisk skildring av polisarbetet i en förort till Paris. Hög trovärdighet med utgångspunkt i en klassiker som på pricken beskriver tiden vi lever i. Som alla bra filmer ställer den komplexa frågor utan att ge några svar.
 
Peter skickade in listan i mitten av december och hälsar även att det säkert finns många fler filmer som platsar på listan, men att han helt enkelt inte har hunnit se alla filmer han velat se ännu. 
 

Läs också: De 10 bästa nya svenska tv-serierna från 2020

 
Hur många av Peter Grönlunds favoritfilmer från 2020 har du sett? Vilka är dina egna favoriter? Kommentera gärna nedan!
| 31 december 2020 13:00 |