Skribent

Mats Karlsson

1 januari 2011 | 21:17

Oscarsson befaras ha omkommit

Skådespelaren Per Oscarsson och hans fru Kia Östling befaras ha bränts inne i sitt hus utanför Skara.

Det var en anhörig som upptäckte att hela huset brunnit ned på nyårsaftons morgon. Huset ligger ensligt i den lilla orten Bjärka Långöna utanför Skara.

- På grund av hettan från brandresterna räknar vi med att börja den teknisk undersökning först i dag. Vi befarar att paret var i huset när det brann, säger Carina Anderson, inre befäl vid Lidköpingspolisen.

Tekniker från Göteborg ska nu undersöka huset. Men arbetet väntas först kunna påbörjas efter lunch.

- Vi har inga uppslag att de kan finnas någon annanstans, säger Göran Larsson inre befäl på polisen i Lidköping.

Per Oscarsson, 83, och Kia Östling, 67, har bott i huset i drygt tio år. Flera av parets anhöriga bor också i närheten.

- Anhöriga har förklarat för oss att paret skulle vara kvar i huset över nyår. De har inte hört att de skulle resa bort, säger Carina Anderson.

Enligt Bo Lustig, insatsledare vid räddningstjänsten i Skara, var huset totalt nedbrunnet när räddningstjänsten kom till platsen. Bara skorstenen fanns kvar.

- Det fanns inte mycket för oss att göra. Vi lade på lite vatten för att sänka temperaturen för brandutredningens skull. Vi kylde ned glödhögen så att polisens tekniker kan gå igenom huset så snart som möjligt.

Enligt Bo Lustig måste branden ha börjat natten till fredagen.

- Sedan har det fått och brinna i lugn och ro hela natten. När en anhörig kom vid 11-tiden på fredagsförmiddagen så var huset i stort sett borta.

Polisens tekniker avslutade undersökningen tidigt på lördagskvällen av brandplatsen av Per Oscarssons hus. Hittills har polisen inte hittat något som kan visa att Per Oscarsson och hans hustru Kia Östling fanns i huset.

- Man har sökt igenom vissa delar av huset men inte gjort några fynd. Nu avbryts sökandet för att återupptas under morgondagen när det blir ljust igen, säger Jan Strannegård, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Per Oscarsson inledde sin skådespelarkarriär redan på 40-talet och orsakade rabalder när han tog av sig kläderna i Hylands hörna 1962. På senare år har han blivit mest känd för sin roll i "Kan du vissla Johanna" som sänds varje år på Julafton och för den breda biopubliken som Holger Palmgren i "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes".

| 1 januari 2011 21:17 |