OSCARS 2019

Skribent

Alexander Kardelo

13 februari 2019 | 08:10

Oscarsnominerade rasar mot nya ändringen

Alfonso Cuarón och amerikanska filmfotografer gillar inte att bli bortklippta.
Igår presenterade Oscarsakademin en kritiserad nyhet inför årets gala - att fyra priser ska delas ut i reklampauserna, istället för i livesändningen. De berörda kategorierna är bland annat Bästa foto, Bästa klipp och Bästa makeup & hår (där svenska ”Gräns” tävlar).

Men många filmarbetare är inte nöjda, däribland fotograferna. Deadline skriver att The American Society of Cinematographers leder en protest. ”Efter att ha fått många kommentarer från ASC-medlemmar, tror jag att jag talar för många av dem när jag förklarar detta för ett ytterst olyckligt beslut”, skrev ASC:s ordförande i ett brev till sina medlemmar.

En av de nominerade är Caleb Deschanel, som stod bakom kameran på tyska Oscarsbidraget ”Never Look Away”. Han säger till Variety:

- Det känns deprimerande. Förhoppningsvis blir det inte som den del av showen där de spelar upp klipp från Sci-Tech-utdelningen. Den delen känns alltid sorglig, som om de inte blev inbjudna till festen.

En annan som kritiserat Akademin är Alfonso Cuarón, vars film ”Roma” har tio nomineringar i år. I en tweet skriver han:

”I filmens historia har det funnits mästerverk utan ljud, färg, utan handling, utan skådespelare och utan musik. Inte en enda film görs utan filmfoto och utan klipp.”
 
 
Akademins plan med den kritiserade ändringen är att hålla nere sändningstiden under tre timmar. Tanken är att variera mellan 4-6 av de mindre kategorierna varje år, som får delas ut i reklamen, och endast visa ett sammandrag av tacktalen senare under programmet.
 
Oscarsgalan sänds den 24 februari på Aftonbladets webb.
| 13 februari 2019 08:10 |