Skribent

Alexander Dunerfors

5 maj 2013 | 11:01

Oscarsgalan banar väg för utländska filmer

Nu får fler se de nominerade och rösta i kategorin Bästa utländska film.

Ett par justeringar i Oscarskommitténs lagbok gick igenom under helgen. Inga chockerande nyheter, men för oss som varje år håller tummarna på Sveriges bidrag, kan det innebära något större chanser.

Inför 2014 års gala kommer alla medlemmar i Akademin att få hem DVD:s med de nominerade filmerna i fem kategorier: Bästa utländska film, Bästa dokumentär, Bästa animerade kortfilm, Bästa kortfilmsdokumentär och Bästa kortfilm. 

- Vi jobbar ständigt med att expandera våra medlemmars deltagande i Akademins alla aktiviteter, och givetvis också i omröstningen, säger Akademins president Hawk Koch.

Fram tills nu var man tvungen att ha sett filmerna på en biograf för att kunna rösta.

I år röstade rekordmånga 90% av medlemmarna. Men även om inga exakta siffror släpps, är det lätt att ana att kortfilmer och utländska filmer inte har prioriterats av dem på samma sätt som de "stora" kategorierna. Med andra ord får fler möjligheten att se och rösta på kortfilmerna, dokumentärerna och de utländska filmerna som nominerats.

Årets svenska Oscarsbidrag blir en film som gått upp på bio mellan 1 oktober 2012 och 30 september 2013. Vilka filmer tror du har bäst chans? Kommentera nedan.

| 5 maj 2013 11:01 |