Film

Skribent

Jakob Åsell

15 juni 2020 | 16:30

Oscarsgalan 2021 skjuts upp

Nästa års Oscarsgala har får ett nytt datum.
Oscarsgalan 2021 skjuts upp. Oscarsakademins styrelse har kommit fram till ett nytt datum för nästa års stora filmfest vid ett möte under måndagen, vilket meddelades i ett pressmeddelande.
 
Den kommande galan, som blir den 93:e i ordningen var tidigare planerad att gå av stapeln den 28 februari 2021. Men under ett år där både filmfestivaler och biopremiärer har ställts in eller skjutits på framtiden som följd av Coronapandemin, så påverkas även förutsättningarna för kommande filmgalor. För att undvika att helt och hållet ställa in nästa års gala, har styrelsen nu beslutat om en senareläggning. Nytt datum för Oscarsgalan 2021 är två månader längre fram i tiden, den 25 april.
 
Oscarsakademin meddelade nyligen att man har ändrat reglerna för vilka filmer som kvalificerar sig till tävlan i galan. Med de nya reglerna behöver en långfilm ha haft premiär mellan 1 januari 2020 och 28 februari 2021.
 
 
”I över ett sekel har filmer spelat en viktig roll för att trösta, inspirera och underhålla oss under de mörkaste av tider. Inte minst i år. Vi hoppas, genom framskjutna kvalificeringsdatum att erbjuda den flexibilitet som filmskapare behöver för att avsluta och hinna släppa sina filmer utan att bli straffade för någonting som ligger utanför deras kontroll", säger akademins president David Rubin och vd Dawn Hudson i ett uttalande. "Den kommande Oscarsgalan och öppnandet av vårt nya museum kommer att markera ett historiskt ögonblick som förenar filmälskare världen över."
 
Detta är fjärde gången i historien som Oscarsgalan har skjutits upp. Översvämningar i Los Angeles 1938, mordet på Dr. Martin Luther King, Jr 1968 och mordförsöket på Ronald Reagan 1981 har tidigare legat till grund för uppskjutna galor. Vilka filmer som nomineras till nästa års Oscarsstatyetter presenteras den 15 mars 2021.
 

Läs även: Oscarsakademien utökar till 10 nomineringar för Bästa film

| 15 juni 2020 16:30 |