Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

28 januari 2019 | 20:15

Old Man Hays är solklara favoriten i nya "True Detective"

I den fjärde av åtta artiklar om den nya "True Detective"-säsongen, tar vi oss en spoilertät titt på det senaste avsnittet "The Hour and the Day".
I vanliga fall brukar måndagar vara synonyma med viss sorg över att helgen gått alldeles för fort förbi. Men när varje ny vecka inleds med ett nytt avsnitt av "True Detective", känns det genast mycket bättre. För visst kan vi väl nu enas om att den tredje säsongen av "True Detective", med tre olika versioner av Mahershala Ali, har levererat över förväntan hittills?
 
I samarbete med HBO Nordic kommer jag att skriva en ny artikel varje (sen) måndagkväll, och denna vecka tar vi oss an "The Hour and the Day" - säsongens fjärde avsnitt.
 

I nöd och lust...

 
 
Säsongens lite oväntade fokus på Hays romans med Amelia Reardon (Carmen Ejogo) levererar även denna vecka några av avsnittets starkaste scener. Vi hoppar bland annat in i deras första, öppenhjärtiga, middag tillsammans. Det råder ingen tvekan om att de har klickat ordentligt.
 
I den mellersta tidslinjen fick vi redan förra veckan se prov på att de, som föräldrar och äkta makar, har det avsevärt tuffare. "I nöd och lust"-delen av det man lovar varandra på bröllopsdagen summerar här även skillnaden på de två första tidslinjerna...
 
Jag vet inte riktigt varför. Men när Hays utbrister "då börjar jag att gråta", för att sedan följa upp det med sin hustrus "kognitiva dissonans-problem" några ögonblick senare - så ville jag high five:a Nic Pizzolatto (seriens skapare) för vår underbara inblick i deras äktenskap. Frågan är bara vad som kommer att hända med dem i slutet av den mellersta tidslinjen, eftersom Hays är ensam i den sista.
 

Hur illa kommer det här att sluta?

 
 
Säsongens skrotnisse, eller krigsveteran med seriösa PTSD-problem, går egentligen under namnet Brett Woodard (Michael Greyeyes). Redan under förra veckans avsnitt misshandlades och hotades han av traktens självutnämnda "skydda barnen till varje pris"-garde. Vilket fick Woodard att skynda hem till sitt hus och lyfta upp en illavarslande väska, med vad jag antog var en massa vapen (men vissa tolkade det som att det kunde ligga en kropp i väskan). 
 
Skrotletandet i närheten av traktens barn fortsatte däremot även i veckans avsnitt, något som inte uppskattades av Woodards misshandlare som återigen gav sig efter traktens mest "annorlunda" person. Via de senare tidslinjerna får vi veta att det här kommer sluta riktigt illa, men baserat på avsnittets sista scener är det kanske inte Woodard själv som är i mest fara.
 

"Old Man Hays" är fortfarande den mest intressanta tidslinjen...

 
 
Mahershala Ali spelar verkligen skiten ur Hays i alla tre tidslinjerna. Men trots de lite frustrerande "bara minnas det som behövs för att vi ska få en bra story"-minnet, är prestationen och det vi får se tillsammans med "Old Man Hays" utan tvekan det mest intressanta enligt mig.
 
Hittills har vi däremot mestadels utgått ifrån honom som en slags, opålitlig, men ensam berättare av de två tidigare tidslinjerna. Det skulle vara intressant att få träffa flera karaktärer "från förr". Hays son är visserligen med även i den mellersta tidslinjen, men var håller exempelvis hans gamla partner Roland West hus på gamla dagar? En fråga som Hays även ställer till sig själv i slutet av veckans avsnitt, förhoppningsvis får vi svaret på det nästa vecka!
 
Nästa vecka på måndag kväll kör vi nästa artikel, då vet vi förhoppningsvis mer! De tre första avsnitten för säsongen finns tillgängliga hos HBO Nordic nu.
 
Håller du med om att "Old Man Hays" är favoriten hittills? Kommentera gärna nedan!
| 28 januari 2019 20:15 |