Film

Skribent

Jonatan Blomberg

2 maj 2017 | 18:00

Nostalgivarning: "Austin Powers" firar sin 20-årsdag idag!

Yeah baby. Idag fyller superspionrullen "Austin Powers - Hemlig internationell agent" hela 20 år! Den skruvade komedin, med Mike Myers som både Austin Powers och Dr. Evil, är lika opassande nu som när den först hade sin premiär - men samtidigt lika barnsligt underhållande.
Komedin utgjorde startskottet för vad som skulle komma att bli en serie av filmer som drev med spiongenren i stort och med Bondfilmer i synnerhet. Den första filmen, "Austin Powers - Hemlig internationell agent", togs emot väl vilket ledde till att två till gjordes; "Austin Powers: The Spy Who Shagged Me" och "Austin Powers in Goldmember".
 
Det klacksparks-aktiga förhållningssättet till spiongenren lockade flera av Hollywoods allra bästa att dyka upp i mindre roller där "Tom Cruise är Austin Powers"-klippet är ett av de mest stjärnpackade.
 
Austin Powers frystes ned under 60-talet, för att under 90-talet tinas upp igen - så han kunde bekämpa sin ärkefiende, superskurken Dr. Evil. I varje film har Austin Powers en Bondbrud vid sin sida, eller ja - Powersbrud kanske. Men tillskillnad från hur de skulle ha porträtterats i en Bondfilm så är det ingen fråga vem som är den verkliga hjälten (läs: hjältinnan) i varje film. Elizabeth Hurley, Heather Graham och Beyoncé (!!) tog hand om Austin i varsin film.
 
Det har länge ryktats om att Myers är sugen på att spela in en fjärde film, men i nuläget verkar det inte finnas några konkreta planer på detta. Men något säger mig ändå att med tanke på den reboot-tid vi nu befinner oss i, både när det gäller film och tv, att en uppföljare mycket väl kan dyka upp förr eller senare... kanske med Lady Gaga som Powers räddare i nöden den här gången?
 
Oavsett hur det blir, grattis på 20 årsdagen agent Powers! Här nedan följer några roliga klipp från filmerna i sann nostalgi-anda.
 
 Den oemotståndliga fembot-dansen:
 
 
Carrie Fischer leder en väldigt givande terapi-session mellan Dr. Evil och hans son, Scott Evil.
 
 
Tom Cruise-klippet jag hänvisade till i texten tidigare:
 
 
Vilken är DIN favoritscen i Austin Powers-serien?
| 2 maj 2017 18:00 |