Sponsrad

Skribent

Jonatan Blomberg

11 februari 2019 | 23:10

Ögonblicket när mördaren kommer undan i nya "True Detective"

I den sjätte av åtta artiklar om den nya "True Detective"-säsongen, tar vi oss en spoilertät titt på det senaste avsnittet "Hunters in the Dark".
 "True Detective" är äntligen tillbaka! Dessutom med ett av säsongens, kanske till och med hela seriens, allra bästa avsnitt hittills. I samarbete med HBO Nordic kommer jag att skriva en ny artikel varje (sen) måndagkväll, och denna vecka tar vi oss an "Hunters in the Dark" - säsongens sjätte avsnitt.
 
Visst, vi fick inte någon stor actionscen eller något sådant. Men det känns onekligen som att den tredje säsongen av "True Detective" verkligen har tagit "slow burn"-genren med storm och skapat något riktigt imponerande. Sättet som avsnittet hela tiden bygger upp det rosa rummet, James Harris och Hoyt Industries samt Tom Purcells (Scoot McNairy) sammanbrott - för att sedan sluta med den cliffhangern. Det. Blir. Inte. Bättre.
 

Ögonblicket när mördaren kommer undan...

 
 
Vi vet fortfarande inte exakt vad Hays gjorde (eller sade) i den första tidslinjen för att förlora sitt jobb som utredare, men veckans avsnitt bjöd troligtvis på en scen som kan komma att bli början på slutet. Under scenen (som du ser en bild från ovan) får vi se hur Hays tar en första titt på "beviset" för att det ska ha varit Woodard som låg bakom mordet och kidnappningen av "Purcell"-barnen.
 
I samma ögonblick kommer mördaren undan. Åtminstone fram till 1990, tio år senare när utredningen öppnas på nytt. Frågan är bara om den planterade väskan var det enda som fick Hays chefer att nöja sig med Woodards postuma kidnappningsdom. Eller om personen som lyckades få väskan planterad, även mutade cheferna för att kunna garantera  att alla slutade leta efter den verklige mördaren.
 

Scoot McNairy står för avsnittets starkaste prestation

 
 
Veckans avsnitt lät oss även spendera en hel del tid i den mellersta tidslinjen, som levererade några av avsnittets mest spännande och gripande scener. Telefonsamtalet från dottern i slutet av det förra avsnittet, får minst sagt stora konsekvenser under veckans avsnitt.
 
Tack vare Scoot McNairys, som är minst lika bra i "Halt and Catch Fire", utsökta skådespel seglar veckans avsnitt upp i topp bland seriens allra bästa någonsin. McNairys prestation som den sörjande fadern når sitt absoluta klimax i det där förhörsrummet. Men inte nog med det, han hittar även fram till det rosa rummet som dottern säger sig ha vuxit upp i - med seriens hittills bästa cliffhanger-slut. 
 

Vad kommer egentligen att hända med Amelia?

 
 
Amelia visar dessutom prov på grymma detektiv-egenskaper i veckans avsnitt. Exempelvis när en man som passar in på beskrivningen av killen som köpte alla dockorna 1980, plötsligt stormar in under hennes bokläsning. Vi får även veta att hon hade fått i uppdrag att skriva en ny bok om fallet, den boken verkar inte existera i den senare tidslinjen. I den senare tidslinjen har vi endast sett henne i form av ett mentalt spöke, som verkar vara i ungefär samma ålder som hon är runt 1990. 
 
Kan det möjligtvis vara så att hennes forskande inför skrivandet av den nya boken kommer att leda henne till Hoyt Industries och Harris James? Vi vet fortfarande inte vilket sätt eller när hon dör mellan 1990 och 2015 - så frågan är givetvis vad som kommer att hända med Amelia innan säsongens slut?
 
Nu går jag visserligen enbart på känsla, men det verkar onekligen som att systern hölls fångad i det rosa rummet i Hoyts (slottliknande) hus - och att brorsan försökte hjälpa henne vid kidnappningsögonblicket men dödades på kuppen. Om mannen med det vita ögat kände barnen och senare hittade pojken död, vore det väl inte helt omöjligt att han ville lägga kroppen på ett mer "värdigt" sätt i väntan på att han hittades.
 
 
Nästa vecka på måndag kväll kör vi nästa artikel, då vet vi förhoppningsvis mer! De sex första avsnitten för säsongen finns tillgängliga hos HBO Nordic nu.
 
Vad tyckte du om veckans avsnitt - håller du med om att det är ett av seriens allra bästa hittills? Kommentera gärna nedan!
| 11 februari 2019 23:10 |