NEW YORK COMIC CON

Skribent

Alexander Kardelo

12 oktober 2019 | 18:00

Skådespelarna i "Batwoman" om twistarna i premiäravsnittet

Den ena älskar Batwoman, den andra vill döda henne. Varning för spoilers när Rachel Skarsten och Meagan Tandy pratar om överraskningarna i första avsnittet.
En ny superhjälte har klivit in i tv-rutan. Ruby Rose spelar Kate Kane/Batwoman i en purfärsk serie från DC och ungdomskanalen The CW, och i söndags premiärvisades första avsnittet på Comic Con i New York.
 
På plats fanns även två av seriens skådespelare. Rachel Skarsten som spelar skurken Alice, och Meagan Tandy som är Kates före detta flickvän Sophie. Pilotavsnittets twistar lämnar flera frågor, och det är upplagt för spännande relationsutveckling framöver. Vi har fått se att skurken Alice egentligen är Kates syster Beth, som länge troddes vara död. Och gamla flamman Sophie har åter dykt upp i Kates liv, men nu är hon gift med en man.
 
Här är ett sammandrag med höjdpunkterna från "Batwoman"-panelen på NYCC 2019.

Alice kommer att spela en viktig karaktär i serien, speciellt efter det stora avslöjandet i första avsnittet. Hur kändes det att släppa bomben så tidigt?

Rachel Skarsten: Vi spelade in det för längesen, så för min del har jag varit tvungen att hålla hemligheten i över ett halvår. Det är äntligen ute, och jag älskar att det är så modigt. Det ger oss mer att spela med, och vi kommer utforska den systerrelationen på djupet.

Alice är en väldigt teatralisk karaktär, hur gör man henne galen men inte för galen?

RS: När jag tog min an rollen som Alice var det med en oro. Jag tänkte mycket på hur hon skulle framkalla en obekväm känsla. Vad som är obekvämt för mig hos en annan människa, är när någon är en sak men plötsligt vänder så snabbt. Jag lekte med det. Nu får jag verkligen njuta av det och dra det riktigt långt. För jag tror Alice gillar dramatik. Det gör henne så utsökt! Oförutsägbar är kanske ett bättre ord än galen, man vet inte vad man får med henne.
 
 
Alice/Beth har missat mycket av Kates liv, inklusive hennes relation med Sophie. Nu när hon vet om deras historia och relation, blir Sophie ännu mer ett mål, eller någon som Alice/Beth kanske håller sig ifrån?

RS: Jag tror att Alice är fast mellan två personligheter. Det finns en del hos henne som vill skydda Kate, samtidigt som Alice är svartsjuk på allting som Kate har. Vi dansar mellan dessa olika saker.

Får vi veta mer om hur Beth spenderade sitt liv efter bilkraschen som barn? Det är ett stort gap till det som händer nu. Hur klarade hon sig själv?

RS: Beth var 12 eller 13 år under olyckan, ganska ung när det hände. Ja, vi får veta mer via flashbacks och hon kommer även berätta om vad som hänt fram till idag. Hela den historien kommer att berättas. Jag fick själv reda på det medan vi spelade in avsnitten. Vi får inga manus i förväg, så jag fick uppleva det på samma sätt som ni. Och det var mycket tillfredsställande att få veta hur hon blev som hon blev.

Serien har flera starka kvinnor. Det är ovanligt med filmer och serier som har kvinnor som den stora skurken. Vem blev din inspiration för att komma in i rollen mentalt?

RS: Det är svårt, som skådis drar man alltid från andras prestationer. Jag kan också låna av någon jag sett på flygplatsen eller på tunnelbanan. Jag försöker inte ta för mycket från andra, utan vill hellre skapa ett mellanting mellan Alice och mig tillsammans, om det låter vettigt? Många jämför henne med Jokern, men se på Joaquin eller Heath - jag kan inte göra en fraktion av vad de gör, ens i mina vildaste drömmar. Såklart var även Margot Robbie som Harley Quinn en del av inspirationen.
 
 
Sophie och Kate har inte setts på ett tag, men man glömmer aldrig den första kärleken. Man ser energin mellan er två där i slutscenerna. Hur är relationen med Sophies make egentligen? Är det äkta kärlek, eller någon hon nöjer sig med för att göra livet enklare?

Meagan Tandy: Lagligt sett är det väldigt äkta. Hon är gift och bär ringen. Men är hon där emotionellt? Vi får utforska vad hon går igenom, mycket kommer fram nu när Kate är tillbaka. När de plötsligt bröt upp på militärakademin hanns det inte med ett avslut. De har oavslutade affärer, och nu går hon igenom en berg-och-dalbana av känslor. Hon kommer få fundera: är det seriöst med Tyler?

Vad behöver vi veta om Sophies bakgrund?

MT: Vi snuddar just vid det i ett avsnitt vi filmade nyss. Jag kan berätta att ni kommer få alla svar. Det blir fler flashbacks från skolan som visar varför Sophie dumpade Kate så som hon gjorde. Det finns mer där, verkliga anledningar som drev henne. Det avslöjas mer under säsongen. Det känns autentiskt och jag tror många kommer kunna känna igen sig, speciellt unga svarta kvinnor.

Berätta om Crows och deras roll i Gotham City.

MT: Crows finns där för att skydda eliten. Polisen gör sitt jobb, men Crows gör det tuffa jobbet. Det är intressant för Batman är borta, så vem kan folket lita på? Jacob Kane ville att Crows skulle starta på grund av allt som hände med Kate, och se till att det fanns skydd för folk i Gotham. Nu finns Batwoman där för att skydda dem. Vi får se om hon hamnar i konflikt med Crows eller om de kan samarbeta.
 
 
TV-branschen har haft långa problem med hbtq-representation, hur känner ni att få vara med och utveckla den biten?

MT: Jag är så jäkla glad att få spela Sophie. Det är en sådan ära att få vara i denna position, få rollen och se avsnitten. Jag går som sagt igenom en berg-och-dalbana med Kate. Jag hoppas folk kan se Sophie och få lite mer förståelse och empati för hbtq-samhället. Rollen har gett mig något betydelsefullt att göra här i världen.

Luke Fox är förstås Lucius Fox son, hur mycket kommer han vara med?

MT: Han kommer spela en stor roll i allt som Batwoman gör. Allt är ju tack vare hans tekniska geni, han hjälper henne och är på sätt och vis hennes sidekick.

RS: Han får också en egen backstory, så man får se mycket mer av vem han är.
 
 
Seriepremiären finns nu att se på HBO Nordic. Nya avsnitt av "Batwoman" släpps varje tisdag.
| 12 oktober 2019 18:00 |